‘Torba teklif’ ile çiftçilere verilen destekten kesilen vergiler iade edilecek

‘Torba teklif’ ile çiftçilere verilen destekten kesilen vergiler iade edilecek
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen vergilerle ilgili “torba teklif”, çiftçiye verilen tarımsal destekler açısından ilginç tartışmalara neden oldu.

CHP, bugüne kadar çiftçiden kesilen vergilerin faiziyle iadesini talep eden önerge verdi. Ancak AKP kabul etmedi. İlerleyen saatlerde ise AKP yeni önerge verdi. Önergeyle, maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin ret ve iadesi sağlandı. Buna göre ödemeler üzerinden tahsil edilen gelir vergisi, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresinde vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri koşuluyla hesaplanacak faizi ile birlikte iade edilecek. 

Vazgeçilen davalarla ilgili işlem yapılmayacak. İdarenin açtığı davalar duracak. Faiz, yargılama gideri ve vekâlet ücretine hükmedilmeyecek. Hükmedilmişse ödenmeyecek. Ancak hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunanların iade taleplerinde bu madde uygulanmayacak. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise "Çiftçinin tüm üretim araçlarına yönelik haciz de kaldırılmalıdır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar