TRT payı faturaya ne kadar yansıyor?

TRT payı faturaya ne kadar yansıyor?
Elektrikte yüzde 18 olan katma değer vergisinin sıfırlanması ya da yüzde 1’e indirilmesi halinde 100 TL’lik faturada 15.25 TL’lik indirim olabileceği belirtiliyor.

Elektrikte hızla artan fiyatlar karşı hükümet çareyi TRT payı ile enerji fonu kesintilerini kaldırmakta buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kararın etkisi ise son derece sınırlı kalıyor ve 100 TL’lik faturada indirim sadece 1.65 TL oluyor. Yurttaşa rahatlama sağlayabilmesi için bunların yanı sıra yüzde 18 oranındaki KDV’nin ya sıfırlanması ya da yüzde 1’e indirilmesi gerekiyor. 
Dün kabine toplantısının ardından TRT payını ve enerji fonunun kaldırıldığı açıklandı. 

Ancak bu iki pay faturalarda çok küçük bir tutara denk geliyor. 100 TL’lik bir faturada 1.65 TL. Vergi ve fon kesintileri içerisinde en büyük pay yüzde 18 oranıyla KDV’de.  EMO Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya, "asıl belirleyici olan KDV'dir. Çünkü tutarı 100 TL olan bir faturada enerji fonunun payı 0.36 TL, TRT’nin payı da 1.04 TL. Aynı faturada KDV tutarı 15.25 TL'dir" ifadelerini kullandı.

‘KDV'NİN YÜZDE 1'E DÜŞMESİNİ İSTİYORUZ'

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya, sadece TRT payı ile enerji fonu kesintisinden vazgeçilmesinin aboneler üzerinde çok fazla getirisi olmayacağına dikkat çekti. Sakarya, şu açıklamayı yaptı:

"Bugüne kadar 100 TL ödeyen bir abone bu kesintilerden vazgeçilmesi halinde 1 lira 65 kuruş tasarrufla 98.35 TL ödemiş olacak. Burada asıl belirleyici olan KDV. Özellikle meskenlerde KDV’nin kaldırılmasını ya da yasal zorunluluk söz konusu ise yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz." 

Tüketicide asıl rahatlık yaratacak kalemin KDV olduğuna vurgu yapan Sakarya’nın değerlendirmesi şöyle:

"Çünkü tutarı 100 TL olan bir faturada enerji fonunun payı 0.36 TL, TRT’nin payı da 1.04 TL. Aynı faturada KDV tutarı 15.25 TL. Asıl yapılması gereken meskenlerde KDV’nin sıfırlanması ya da yüzde 1 gibi cüzi bir rakama düşürülmesidir. Tarımsal sulamada da çiftçinin desteklenmesi için KDV yüzde 5’e düşürülebilir. Eğer mümkünse burada da sıfırlansın. Bu haliyle tarımsal sulama aboneleri için indirim 100 TL’lik faturada 1.9 TL ile sınırlı kalıyor. Bu arada faturalarda yer alan yüzde 5 oranındaki belediye katkısı da yeniden değerlendirilebilir. Ancak bu yapılırken belediyelerin verdiği hizmetleri de göz ardı etmemek lazım." 

‘YURTTAŞ İÇİN KÜÇÜK, TRT İÇİN BÜYÜK’

Haberde tüketim bedeli üzerinden yüzde 2 oranında kesilen TRT payı kurum gelirleri içerisinde büyük yer tutuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kamu İşletmeleri Raporu’na göre TRT, geçen yıl buradan 1.2 milyar TL gelir elde etti. Buna karşın TRT’nin ilan ve reklam geliri ise 283 milyon TL’de kaldı. Raporun TRT’ye ilişkin bölümünde, "2020’de 2.6 milyar TL bandrol geliri, 1.2 milyar TL enerji payı geliri, 283 milyon TL ilan ve reklam geliri elde edilmiştir. Toplam brüt satışı 4.2 milyar TL, satışların maliyeti 2 milyar TL, faaliyet giderleri ise 1.3 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup kurum, 2020 yılını 497 milyon TL kâr ile kapatmıştır" deniliyor. 
 

Öne Çıkanlar