TÜİK'in 'Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020' raporu neden hala yayımlanmadı?

TÜİK'in 'Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020' raporu neden hala yayımlanmadı?
TÜİK'in “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020” raporunu hala yayımlamadığını belirten HDP'li Tabip Eksik, "Salgının gerçek ölüm bilançosu saklanıyor mu?" diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her yıl haziran ayında yayımlanan "Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020" hala yayınlamadığını hatırlatan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, "TÜİK'in 2020 yılına ait ölüm nedeni istatistiklerini yani salgınının gerçek ölüm bilançosunun ortaya çıkmasını engellemek için 2 aydır açıklamaması şüpheleri kanıtlar niteliktedir" ifadelerini kullandı.

TÜİK’in ölüm istatistiklerinin yayınlanmamasını Meclis gündemine getiren HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi verdi. 

AKP KOVİD-19'A  BAĞLI ÖLÜM SAYILARINI GİZLİYOR MU?

Ekonomiye dair şaibeli verileri nedeniyle son yıllarda çokça tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’n de yer almasına rağmen 2020 yılı doğum istatistiklerini açıklamış fakat her yıl 24 Haziran’da yayımladığı 2020 yıllık ölüm istatistiklerini, bu yıl açıklamadığını hatırlatan Eksik şunları söyledi:

"Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her yıl yayımlanan 'Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri' akademik ve tıbbi çalışmalara kaynak oluşturan, ulusal planlamalara ışık tutan, uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan oldukça önemli bir istatistiktir.

Bu istatistiğin önemi pandemi yılı olması nedeniyle 2020 yılı için bir kat daha artmıştır. Kurum, 23 Haziran’da yaptığı açıklamada, ertesi gün yayımlayacağı veriler için ileri bir tarihi işaret etmiş ve "Ulusal Veri Yayınlama Takvimine göre 24 Haziran 2021 tarihinde saat 10:00’da yayımlanması planlanan "Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020" haber bülteni, idari kayıtlardan üretilmekte olan istatistiklere ilişkin çalışmaların henüz tamamlanamamış olması sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir." ifadelerini kullanmıştır.

Verilerin yayımlanmamasına dair açıklamasının üzerinden iki ay zaman geçmesine rağmen TÜİK’ten konu hakkında yeni bir bilgi kamuoyuna sunulmamıştır. Yine aynı gün TÜİK’in açıklamasının hemen öncesinde konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Salgın sebebiyle ertelenen sağlık hizmetleri sebebiyle yaşadığımız kayıp ise bundan çok daha büyük" demiştir."

Özellikle 2020 yılında yani pandemi döneminde nüfus artış hızının düşmesi bazı meslek örgütlerinin ve belediyelerin pandemi kaynaklı ölümlerin büyük bir kısmının gizlendiği beyanlarının basına yansıması ve açıklanmayan gerçek veriler, oluşan nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebinin, gizlenen "kovid-19" ölümlerinden kaynaklandığını düşündürdüğünü ifade eden Eksik, "2020 ölüm ve ölüm nedeni istatistiğinin yayımlanmaması kamuoyunda gizlenen "kovid-19" ölümlerinden kaynaklandığını düşündürmektedir.

Bilgi edinme hakkı doğrultusunda doğru, gerçek, şeffaf verilerin tespiti ve varsa bu konuda eksikliklerin belirlenmesi, eksikliklere sebep olan kişi ve kurumların ortaya çıkarılması ve ülkenin geleceği açısından daha doğru bir planlama yapılabilmesi, gerekli önlemlerin alınabilmesi için kamuoyunun acilen aydınlatılması gerekmektedir" dedi. 

"ÖLÜM VE ÖLÜM NEDENİ İSTATİSTİKLERİ 2020 NE ZAMAN YAYIMLANACAKTIR?"

Ardından Tabip Eksik, Bakan Elvan’a şu soruları yöneltti: 

  • Her yıl Haziran ayında yayımlanan "Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020" neden hâlâ yayımlanmamıştır?
  • TÜİK’in açıklayacağı "Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020"  ile salgının başından tartışma konusu olan Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka ve ölüm verileri çeliştiği için mi bu şekilde bir karar alınmıştır?
  • "Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020" ne zaman yayımlanacaktır?
  • 2013 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflamasına göre (ICD-10) ölümlülük kodlamasıyla tüm sağlık kurumlarından elektronik olarak toplanan bu istatistik için "çalışmaların henüz tamamlanamamış olmasının" nedeni ve gerekçe gösterilmesinin sebebi nedir?
  • 2020 ölüm ve ölüm nedeni istatistiğinin hâlâ yayımlanmamış olmasıyla Covid-19 kaynaklı ölümlerin ilgisi var mıdır?
  • Nüfus artış hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebi gizlenen "Covid-19" ölümlerinden mi kaynaklanmaktadır? Kamuoyu şeffaf bir şekilde aydınlatılacak mıdır?
  • COVID-19’a bağlı doğrulanmış ölümler, COVID-19 kuşkulu / olası ölümler ve 
  • COVID-19 dışındaki tüm nedenlerden ölümlerin ayrı ayrı sayısı kaçtır? Kaç yurttaşımız bu nedenlerle yaşamını yitirmiştir?
  • Kalp krizi hastalarının daha genç ve kalp krizinden yaşam kaybı oranlarının önceki dönemlere göre 10 kat fazla olduğu iddia edilmektedir. Kalp krizi hastalarının yaş istatistikleri ve kalp krizinden yaşam kaybı oranı kaçtır?
  • TÜİK ‘in şaibeli verilerle anıldığı bu dönemde güvenilirliğini kazanması adına Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? 

 

 

 

Öne Çıkanlar