Türkiye'de her dört aileden biri devlet yardımı alıyor

Türkiye'de her dört aileden biri devlet yardımı alıyor
Ekonomik kriz süreciyle birlikte başlayan gıda ve barınma sorunu bunun yanında artan ihtiyaçlar milyonlarca vatandaşı yardım almaya mahkûm etti.

Ekonomide kronik hale gelen sorunlar kalıcı çözüm adımları beklerken hanelere yardım günlük çözüm çabasının bir parçası olarak öne çıktı. Artan hayat pahalılığı karşısında yardımla ay sonunu getirebilen kesimin milyonlara ulaştığını ise Aile Bakanlığı verisi ortaya koydu. CHP’li Cengiz Gökçel’in soru önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, düzenli ve süreli yardımlardan toplam 5.9 milyon hanenin yararlandığını açıkladı.

‘HÜKÜMET YOKSULLUĞU İDARE EDİYOR YARDIMLARI OY İÇİN KULLANIYOR’

Yardımların ekonomideki sıkıntılı tabloyu ortaya koyması yanında yoksul kesimlerin siyasi iktidara bağımlılığı amacıyla kullanıldığı eleştirileri de öne çıkıyor. Devlet yardımlarının parti üzerinden yapıldığına dikkat çeken CHP’li Gökçel, siyasi kazanç hesabı yapıldığını söyledi. Gökçel "AK Parti yoksulluğu idare ediyor. Sosyal yardımlar oy tehdidine dönüştürülüyor. 6 milyon evin yardımsız ayakta kalamaması utanç vesikası" dedi.

20 MİLYON KİŞİ YARDIMA MUHTAÇ

Ekonomik kriz süreciyle birlikte başlayan gıda ve barınma sorunu bunun yanında artan ihtiyaçlar milyonlarca vatandaşı yardım almaya mahkûm etti. CHP Mersin Milletvekili Gökçel’in önergesine cevap veren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, 2021 yılında 6 milyon hanenin sosyal yardım aldığını paylaştı. Böylece Türkiye’de yaklaşık 20 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi. Gökçel "Hükümet yoksulluğu sadece idare ediyor" dedi.

Türkiye ekonomisindeki çalkantılı dönem, vatandaşların ihtiyaçlarını arttırdı. Yaşanan enflasyonla gerçekleşen fiyat artışları karşısında asgari ücretli yok olurken, yardıma muhtaç ailelerin sayısı da arttı. Ekonomik kriz süreciyle birlikte başlayan gıda ve barınma sorunu bunun yanında artan ihtiyaçlar milyonlarca vatandaşı yardım almaya mahkûm etti. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a sosyal yardım alan hane sayısını sordu. Gökçel’in önergesine verilen cevapta 2021 yılında "Düzenli ve süreli yardımlardan toplam 5.9 milyon hane yararlanmıştır" dedi. 2021 yılında yapılan yardımların yüzde 94’ünün nakdi gerçekleştiği belirtildi. Yardımlar yakacak, barınma ve gıda yardımlarının oluşturduğu aktarıldı. TÜİK verilerine göre, ortalama hane halkı 3.4 kişiden oluşuyor. Böylece veriler Türkiye’de yaklaşık 20 milyon vatandaşın yardıma muhtaç olduğunu ortaya koyuyor.

Derya Yanık, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver’in de soru önergesini yanıtladı. Yanık, 2021 yılında 262 bin 349 kişinin 65 yaş aylığı, 225 bin 959 kişinin engelli aylığı, 54 bin 249 kişinin ise engelli yakını aylığının iptal edildiğini bildirdi. Yanık’ın yanıtına göre bir yılda 542 bin 557 kişinin aylığı kesilmiş oldu. Bakan Yanık’ın yanıtını değerlendiren Ünver, şunları belirtti: "AK Parti, yaptığı tam bağımlı/kısmi bağımlı ayrımıyla haklarını ellerinden alarak, hayatı zorluklarla dolu engelli vatandaşlarımızı mağdur etti. Dün bakıma muhtaç kabul edilen engelli, çıkarılan yönetmelikle bir günde bakıma muhtaç olmaktan kurtuldu mu? Sahada ‘CHP gelirse sosyal yardımları keser’ propagandası yapan AK Parti’nin gerçek yüzü bu. Yandaşa kaynak yaratabilmek için engelli, engelli bakım ve yaşlı aylıklarına göz dikti. Ekonomik krizde AK Parti’nin ilk aklına gelen sosyal yardım niteliğindeki bu ödentileri kesmek olmuştur. Bakanlığın vermekten imtina ettiği 2017, 2018, 2019, 2020 yıllarına ait verilere ilişkin sorularımızı tekrar soracağız" dedi.

‘YOKSULLUĞU BİTİRMEK İSTEMİYOR’

Hükümet’in yoksullukla beslendiğini ifade eden Cengiz Gökçel, politika olarak devlet yardımlarının parti üzerinden yapıldığının algısının güçlendirildiğini söyledi. Gökçel "AK Parti yoksulluğu idare ediyor. Ancak yoksullukla mücadele edersek toplumsal refaha ulaşabiliriz. İktidara geldiği günden bu yana sosyal yardımları oy tehdidi olarak kullanıyor" dedi. Artan enflasyon ve düşen alım gücü karşısında ücretli çalışanların da muhtaç konuma geldiğinin altını çizen Gökçel, "İktidar utanması gereken tablodan övünç duyuyor. Ülkemizde 6 milyon hane yardım almadan ayakta duramıyor. Bu bir utanç vesikasıdır" diyerek tepki gösterdi.

BABACAN: İNSANLAR BİLİNÇLİ OLARAK MUHTAÇ HALE GETİRİLİYOR

Sosyal yardımlar konusuna değinen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan "İktidardaki zihniyet şu anda ne yapıyor sosyal yardım ve sosyal desteklere muhtaç haline getiriyor. İlgili bakanlığa bakıyoruz 6 milyon haneye yardımda bulunulduğunu övünerek açıklıyor. 6 milyon ne demek biliyor musunuz? En az 20-25 milyon vatandaş demek. Milyonlarca insanı sosyal yardımlarla yaşamaya mahkûm bırakıyorlar. Bir ülkede bu kadar insan muhtaç yaşıyorsa utanç vesikasıdır. Önemli olan yardıma ihtiyacı olanların sayısını azaltmaktır. Biz hep açıklıyoruz. İhtiyacı olan hanelere asgari gelir desteği sağlayacağız. İnsanları barınma, giyinme gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmayacağımızı söylüyoruz. Asıl çare topyekûn zenginleşmesidir. DEVA Partisi iş başına geçtiğinde herkesin eli ekmek tutacak" dedi.

‘AYLIKLARI ARTTIRMAK YERİNE KESİYORLAR’

İsmail Atakan Ünver ise "Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelliler, salgın hastalıkların oluşturduğu olumsuzluklardan en çok etkilenen, özellikle koronavirüs pandemisinin yaşam koşullarını en çok bozduğu kesimlerin başında geliyor. En temel ve acil çözüm bekleyen sorunlardan olan engelli ve 65 yaş aylığının enflasyon karşısındaki düşüklüğü ve yükseltilmesi ihtiyacı öylece dururken, bu maaşların çeşitli bahanelerle kesilmesine yol açan politika ve uygulamalar kabul edilemez. Biz, CHP olarak, engellilerin bir birey olarak toplumsal hayata katılımını ve uyumunu sağlamak, bu manada tam anlamıyla eşitliği ve erişilebilirliği hayata geçirmek için gereken ne ise yapacağımızı; CHP iktidarında başta kısmi ve tam bağımlı ayrımı olmak üzere hak kaybına yol açan uygulamaların tamamını kaldırmak suretiyle yaşanan tüm sorunları çözeceğimizi ifade etmek istiyorum" yorumunu yaptı.

İLK 10 OLACAKTIK AMA 20'DEN DE DÜŞTÜK

Hükumet 2021 sonunda Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceklerinin sözünü vermişti. Fakat IMF raporu gerçek tabloyu ortaya koydu. 2015 yılında 16’ncı sırada olan ülke ekonomisi 2021’de 21’inci sıraya kadar geriledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Nisan 2022 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. IMF, Türkiye’nin 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 2,7’ye düşürürken 2022 yılı küresel büyüme tahminini ise yüzde 4,4’ten yüzde 3,6’ya indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022’ye girilirken yayınladığı ekonomi ağırlıklı yeni yıl mesajında "Yeni model ile Türkiye ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi haline getireceğiz" demişti. Fakat IMF raporu bu hedeften gittikçe uzaklaştığımızı ortaya koydu. Türkiye 2015 yılında 16’ncı sırada yer alırken, 2021’de 21’inci sıraya kadar geriledi. Ekonomist Mahfi Eğilmez "Türkiye’deki düşüş son derecede çarpıcıdır. Ekonomideki bozulmayla ilgili olarak sığınılan dünyada da işlerin kötüye gittiği tezinin doğru olmadığı açıkça ortada" dedi. CHP’li Faik Öztrak "AK Parti’nin ismi yokken; Türkiye 1990’da ilk 20 ekonomi arasına girdi. G-20 ligine alındı. Yıllarca ‘Türkiye’yi 2023’te ilk 10 ekonomi arasına sokacağız’ diye söz verdiler. 2023’te 23’üncü sıraya düşürüp öyle gidecekleri anlaşılıyor" diye konuştu. Tarihçi Hakan Bulut "Dünya bizi kıskanıyor mu bilmiyorum. Ama artık ilk 20 ülke arasında değiliz. Ve kişi başına gelir karşılaştırmasına baktığımızda Türkiye’nin 2015’teki 43’üncü sıradan 2021’de 51’inci sıraya gerilediğini de görüyoruz" paylaşımını yaptı.

Öne Çıkanlar