Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Kaya'dan Kavcıoğlu'na: Stokçuluk söylemine katılmıyorum

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Kaya'dan Kavcıoğlu'na: Stokçuluk söylemine katılmıyorum
Kaya, ihracatçının pandemi döneminde tedarik ve lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar dolayısıyla birtakım önlemler aldığını, bunun stokçuluk olmadığını söyledi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, ihracatçının pandemi döneminde tedarik ve lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar dolayısıyla birtakım önlemler aldığını, bunun stokçuluk olmadığını söyledi. Kaya, ihracatçıların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun ucuz krediyle stokçuluk yaptığına dair iddialarını değerlendirdi.

Bloomberg HT yayınına katılan Kaya, bu söyleme katılmadığını ihracatçının hammadde ve lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı birtakım önlemler almak zorunda olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın yaptığı uygulamalardan en çok ihracatçıların etkilendiğinin altını çizen Kaya, "20 Aralık tarihinden bu yana ’nin almış olduğu önemli kararlar var. Uygulamanın büyük bir bölümü de ihracatçılar üzerinden gerçekleşti. En çok etkilenen kesim de sanayi ve ihracatçılar oldu. Aslına baktığımız zaman yeni ekonomik modelin uygulanmasında yedi ayı geride bıraktık. Henüz istenilen hedeflere çok yaklaşılmadığı ve uygulamaların firmalar üzerinde kısıtlayıcı etkiler yarattığını görüyoruz. Uygulamaların en önemli hedefi Türk lirasının değer kazanmasıydı ancak görüyoruz ki dolar 18 seviyelerine geldi. Sanayi ve ihracatçının sorunu kâr elde edememesi. Yılbaşında başlayan yüksek enflasyon, işçilik, artan maliyet artışı ile beraber baktığımız zaman çok da sürdürülebilir bir durum yok" dedi.

Kaya, yayında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sanayi ve ihracatçılar olarak girdilerin ya ithalatını yapıyorsunuz ya da üretim için elinizde birtakım stoklar bulunduruyorsunuz. Aşırı bir stok olduğunu zannetmiyorum. Özellikle pandemi döneminde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar iş modeline göre birtakım önlemler almaya itiyor. Bu sebepten dolayı bu söyleme çok katılmıyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar