Türkiye’nin sınır dışı harekatına karşı birçok ülkede eylem

Türkiye’nin sınır dışı harekatına karşı birçok ülkede eylem
Birçok ülkede binlerce kişi, Türkiye’nin Irak Kürdistan bölgesine dönük askeri harekatına karşı eylemler gerçekleştirdi.

Dünyanın birçok ülkesinde, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi, Şengal, Mahmur ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri harekatına karşı "İşgale karşı Kürdistan’ı savun" sloganıyla eylemler gerçekleştirildi. Avrupa’daki Kürtler ve enternasyonalist grupların çağrısıyla binlerce kişi bir araya gelerek, yürüyüşler gerçekleştirdi.

ALMANYA

Almanya’nın Leipzig kentinde Defend Kürdistan öncülüğünde "Defend Kürdistan Defend Revolution, Stop Turkey’s War" şiarıyla yürüyüş yapıldı. Willy Brandt Meydanı'nda başlayan ve yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte, "Defend Rojava, NATO-Armee Zürückschlagen, Jin Jiyan Azadi, Stoppt den faschistischen Angrieffskrieg in Kurdistan (Kürdistanda Faşist savaşı durdurun) , Die Zeit ist gekommen Freiheit für Öcalan (Zamanı Geldi, Öcalan'a Özgürlük) pankartları ile sarı mekaplar  taşındı.
Freiburg kentinde de, Kürtler ve Alman sol gruplar saldırıları yürüyüşle protesto etti. Freiburg Alte Synagoge alanında başlayan yürüyüş, şehir merkezinde devam etti. Eylemde konuşan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Milletvekili ve Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Kürt halkının başlattığı devrimin Ortadoğu halklarının tek kurtuluş umudu olduğunu söyledi.
Komelaya Freiburg'ta düzenlenen panelde de konuşan Kürkçü, HDP'nin AKP-MHP iktidarına karşı nasıl bir kilit parti olduğunu anlattı. Almanya’nın Hannover, Frankfurt, Köln ve Hamburg kentlerinde de bir araya gelen Kürtler ve dostları, "İşgale Hayır, Kürdistan'a Özgürlük" şiarıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

İNGİLTERE

İngiltere’nin başkenti Londra’da, enternasyonal gruplar eşliğinde binlerce kişi "Kürdistan’ı savun" diyerek, miting ve yürüyüş gerçekleştirdi. Binlerce kişi, Londra BBC binası önünde bir araya geldi. 

Başbakanlık binasının bulunduğu Downing Street’e doğra yürüyüşe geçildi. Yürüyüş, Londra’nın en işlek caddesi olan Oxford Circus’ta yoğun ilgiyle karşılaştı. Burada hep bir ağızdan "Faşizme karşı Kürdistan’ı savun" sloganı atılırken, çevredekiler, alkış ve zafer işaretleri ile eyleme destek verdi. Kitlenin yürüyüşü sırasında kimi ülkücüler, provokasyon yaratmak istedi ancak eylemcilerin sert tepkisiyle karşılaşınca bölgeden uzaklaştırıldı.

Yapılan konuşmalarda, Britanya ve İngiliz Hükümeti’nin Türkiye’ye derhal silah satışlarını durdurması ve kimyasal silahları kullanarak, savaş suçu işleyen Türkiye’ye yaptırım uygulanması istendi. Eylem, slogan ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

İSKOÇYA

İskoçya’da da Kürt Halk Meclisi ve enternasyonalist gruplar öncülüğünde Parlamento binası önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde, Kürt coğrafyasına yönelik saldırılara karşı İskoç Parlamentosu’nun tavır koyması istenirken, Britanya’nın Türkiye’ye silah satışına karşı harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

FİNLANDİYA

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de sol örgüt ve gruplar, Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile birlikte "Kürdistan için Küresel Eylem Günü" kapsamında eylem yaptı. Sol, komünist, anarşist ve feminist örgütlerin oluşturduğu Kürdistan Dayanışma Ağı, Finlandiya Parlamentosu önünde AKP-MHP iktidarının saldırılarını protesto etti.

Eylemde, PKK’nin "yasaklı örgütler listesi"nden çıkarılması için imza da toplandı. Ayrıca Türkiye Konsolosluğu’na gönderilmek üzere protesto kartları yazıldı.

Eylem, şarkılar ve sloganlar eşliğinde yaklaşık iki saat sürdü.

DANİMARKA

Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Kultorv'da bir araya gelen Kürtler ve Danimarkalılar, Türkiye’nin saldırılarını protesto etti. Kürdistan'la Dayanışma Komitesi ve Savaşa Karşı Şimdi Özgürlük Zamanı Komitesi'nden temsilcilerin de katıldığı eylemde, Ekolojik Roja Tarım Derneği'nden Jørgen Holst, Rojava ziyaretini anlattı, Rojava’yı sahiplenme çağrısı yaptı.

Eylemde, PKK'nin "terör örgütleri listesi"nden çıkarılması için imza toplandı.

AVUSTURYA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Avusturya Birleşik Devrim Hareketi'nin organizesiyle Türkiye’nin saldırıları ve KDP’nin işbirlikçiliği protesto edildi. Kristianbordoplatz'da başlayan ve Museumsqautierplatz'a kadar süren yürüyüşte, tecrit ve işbirlikçiliğe tepki gösterildi.

KIBRIS

Kıbrıs'ın Limasol kentinde de Kürtlerle Dayanışma İnisiyatifi'nin öncülüğünde Limasol Belediyesi'nin önünde miting düzenlendi. Mitinge, inisiyatifte yer alan üye ve partiler, Yeşiller Partisi'nin Genel Başkanı Yorgos Berdigis ile Kürtler katıldı.

Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen miting sırasında kentin en işlek caddesi de trafiğe kapatıldı. Mitingde, Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin bildirisi okunurken, meclise bağlı sanatçılar sahne aldı.

NORVEÇ

Norveç'in başkenti Oslo`da, "Kürdistan’ı savun" şiarıyla Türkiye’nin saldırılarına karşı eylem düzenlendi. Oslo Tren İstasyonu önünde gerçekleştirilen eyleme, birçok Norveçli parti, örgüt ve kurumun temsilcileri katılarak, Kürt halkına destek verdi. Yapılan konuşmacılarda, Türkiye’nin saldırılarla soykırım hedeflediği belirtilerek, kimyasal silah kullanımına göz yuman Norveç Hükümeti ve NATO ülkelerine "Sessizlik suça ortak olmaktır" diyerek tepki gösterildi.

İSVİÇRE

Yapılan çağrı üzerine İsviçre’nin Aarau, Fribourg, Cenevre, Bellizona, Zürih, St. Gallen ve Luzern kentlerinde, Kürt dostlarının öncülüğünde yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildi. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi-CDK-S, İsviçre Kürt Kadınlar Birliği-YJK-S ile Defend Kurdistan bileşenlerinin katıldığı yürüyüş ve mitinglerde, Türkiye’nin saldırıları protesto edildi. (MA)

Öne Çıkanlar