Turkcell'de Varlık Fonu büyük ortak oluyor, Çukurova ve Telia çıkıyor

Turkcell'de Varlık Fonu büyük ortak oluyor, Çukurova ve Telia çıkıyor
Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'in ana hissedarı olurken, İsveçli telekom operatörü Telia Company, Turkcell'deki yüzde 24,02 dolaylı hissesini 530 milyon dolar karşılığında satarak çıkıyor.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'nin yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor.

TVF, Turkcell'in ana hissedarlarından şirketteki yüzde 26,2 dolaylı payı almak için anlaştığını duyururken, İsveçli telekom operatörü Telia Company Turkcell'deki yüzde 24,02 dolaylı hissesini 530 milyon dolar karşılığında satarak çıkıyor. Böylece 1994 yılında kurulan Turkcell'in kurucu ortakları arasında yer alan Telia ve Çukurova 26 yıl aranın ardından şirketten ayrılıyor.

Turkcell hisseleri haberin ardından yüzde 9,62 primle işlem görüyordu. Sektördeki bu işlem diğer hisseleri de olumlu etkilerken Türk Telekom hissesi de yüzde 5 civarında primle işlem görüyor. Borsa İstanbul endeksi ise yüzde 1,3 yukarıda.

TELIA, TURKCELL HOLDİNG'İN YÜZDE 47,1'İNE SAHİPTİ

Telia, Turkcell'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding şirketinde yüzde 47,1 paya sahipti. Turkcell Holding'in geri kalan payları ise Çukurova Holding ve Rus milyarder Mikhail Fridman'ın ortak olduğu L1 şirketine ait. Çukurova, Turkcell'de sahip olduğu payları Ziraat Bankası'ndan aldığı krediye teminat olarak vermişti.

TVF'den dün gece yapılan açıklamada, "Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'in yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor. Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell'in en büyük hissedarı olacak" denildi.

TVF açıklamasına göre satın almanın ardından ortaklık yapısı şöyle olacak:

- TVF, toplam yüzde 26,2 içerisindeki yüzde 15'lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki dokuz üyeden beşini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.

- Telia, Turkcell'deki yüzde 24,02'lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında satarak Turkcell'den çıkacak.

- LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24,8'e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek.

- Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek. Çukurova Holding ise dolaylı hisselerini satarak Turkcell'den çıkış yapacak.

Ortaklardan KAP'a gönderilen açıklamalara göre, Turkcell Holding'in tüzel kişiliğinin ve şirketteki pay sahipliğinin sona ermesi ve TVF Bilgi Teknolojileri İletişim Hizmetleri'nin (BTIH), Turkcell Holding'in yasal halefi olarak şirkette doğrudan yüzde 51 pay sahibi olması sonucunu doğuracak olan, TVF BTIH ile Turkcell Holding, TVF BTIH'nin Turkcell Holding'i devralması suretiyle birleşiyor.

Anlaşmaya göre TVF BTIH, şirket sermayesinin yüzde 24,8'ine karşılık gelen 545,6 milyon adet hisseyi IMTIS Holding'e (LetterOne) satıyor. Yeni ortaklık yapısında TVF BTIH'nin şirkette yüzde 26,2, IMTIS Holdings'in yüzde 24,8, Çukurova'nın yüzde 0,05 payı bulunuyor, şirketin yüzde 48,95'i de halka açık işlem görüyor.

Yönetim kurulundaki dört üye TVF imtiyazı olmaksızın seçebilecek.

Turkcell'in mevcut temettü politikası sürdürülecek. TVF açıklamasında ayrıca işlemin bu yıl içinde tamamlanmasının beklendiği de ifade edildi.

İŞLEM EN GEÇ YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, konuyla ilgili NTV'de yaptığı açıklamada, 1,5 yıllık çalışma sonunda bu noktaya geldiklerini belirterek, "Türkiye Varlık Fonu kuruluş kanunundan da gelen bir yetki ile stratejik ve büyük şirketlere yatırım yapma misyonu ile yola çıkmış durumda... Son iki yılda dünyadaki varlık fonları esasında yatırımlarının yüzde 30'dan fazlasını teknoloji ve telekomünikasyon alanına yapmış durumda" dedi.

İşlem sonunda diğer ortak LetterOne'ın da hissesini neredeyse iki katına çıkardığının altını çizen Sönmez, "Onlar da çok önemli bir telekominikasyon yatırımcısı ve bu şirketin içerisinde çok uzun zamandır varlar. Şirketin büyümesine bizim kadar inanıyorlar ve bizimle beraber bu yola çıkmaya hazırlar ve şirketin içerisinde ilave yatırım yapıyorlar. İşlemi böyle algılamak lazım" diye konuştu.

Sönmez, işlemin önümüzdeki dört beş aylık dönemde, en geç yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini de söyledi.

TVF'den yapılan açıklamaya göre, Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell'in en büyük ortağı durumuna gelecek.

TVF'nin hem özel sektörde faaliyet gösteren hem de yurt dışı borsalarda işlem gören bir şirkete yaptığı ilk yatırım olan bu satın alma, fonun, Türkiye'nin rekabetçi şirketlerini destekleme stratejisinin bir parçası olarak nitelendiriliyor.

TVF, kuruluş vizyonu doğrultusunda, küresel dijital dönüşümde öncü bir şirketin en büyük destekçisi olurken, LetterOne da, hisselerini neredeyse ikiye katlayarak Turkcell'in geleceğine duyduğu güveni ortaya koydu.

Hissedarlar arasında uzun zamandır süregelen ve firmanın piyasa değeri ile performansına olumsuz yönde etki eden anlaşmazlıkların çözülmesini sağlayan satın almayla birlikte Turkcell'in ortaklık ve yönetim kurulu yapısının sadeleşerek daha istikrarlı ve şeffaf hale geleceği bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar