'Üçlü Memorandum' iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirdi

'Üçlü Memorandum' iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirdi
TBMM’de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında varılan üçlü memoranduma ilişkin iktidar ile muhalefet partileri arasında tartışma yaşandı.

TBMM Genel Kurulunda dün gece de devam eden bütçe kanunu görüşmelerinde "üçlü memorandum" tartışması yaşandı.

İYİ Parti Erzurum milletvekili Muhammet Naci Cinisli de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü memorandumu eleştirirken, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletvekilini geçin, bir vatandaş olarak gururum incindi, bu kadar kolay olmamalıydı. Her seferinde Türkiye'nin sözünün değerini bu kadar küçültmeyin lütfen; ayıptır, günahtır, yazıktır" dedi.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cinisli'nin sözlerini yanıtlarken, şunları söyledi:

"Böyle milli bir konunun alelusul dile getirilmesini doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. 10 maddelik metni ben de okudum. 10 maddelik metnin altında İsveç, Türkiye ve Finlandiya dışişleri bakanlarının imzasıyla 3 ülkenin ortak bildirisi bir memorandum olarak imzalanmıştır. Aylar boyunca süren bir diplomasi trafiği sonucu olarak Türkiye'nin talep ettiği, istediği bütün konular bu memorandumda dile getirilmiş ve bu anlamda Türkiye'nin isteklerinin tamamı İsveç ve Finlandiya tarafından kabul edilmiştir. Bundan sizlerin de onur duyması lazım. Anlaşma, 10 maddelik bir anlaşmadır. Anlaşmanın 4'üncü ve 5'inci maddelerinde PKK, PYD ve iltisaklı terör örgütlerinin, FETÖ'nün bu ülkelerdeki faaliyetlerinin sonlandırılacağı ve Türkiye'nin bu terör örgütleriyle irtibatlı olan terör örgütü mensuplarının iadesiyle ilgili taleplerinin; bunun için de Türkiye'nin hazırlayacağı raporların dikkate alınacağı ifade edilmektedir."

Türkiye'nin bütün taleplerinin karşılandığını vurgulayan Kurtulmuş, bunların yer aldığı resmi metne güvenilmesi gerektiğine işaret etti.

ALTAY: AYLARCA EFELENDİ, MADRİD'DE KUZU KESİLDİ 

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ise Kurtulmuş'un, Cinisli'nin sözlerine cevap vermesini usul olarak doğru bulmadığını söyledi.

İktidarın dış politikalarını yüreklerine tuz basarak desteklediklerini ancak gelişmelerin, iktidarın söylediklerini doğrulamadığını savunan Tatlıoğlu, "Biz sizi Mısır'da takip ettik. Mursi'yi Sisi'ye nasıl teslim ettiğinizi de gördük" sözlerini sarf etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise iktidarın dış politikada, söylemlerine uygun hareket etmediğini öne sürerek, "Aylarca Türkiye'ye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda içeride hamaset çekip sonra Madrid'e gidip Biden ile yüz yüze gelince buna 'evet' denilmesini çok sağlıklı bulmuyoruz. Eğer bir anlaşma yapılmışsa Sayın Kurtulmuş gelsin, bizce mahsuru yok, Meclis'i bilgilendirsin. Ne söz alındı, ne taahhütte bulunuldu? Bilmiyoruz. Aylarca efelenildi, Madrid'de bir anda kuzu kesildi" ifadelerini kullandı.

ÇELİK: ALINAN KARARLARIN SOMUT YANSIMALARINI TAKİP EDECEĞİZ 

Bu arada, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, NATO Zirvesi'nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü memorandum ile terör örgütlerine karşı somut adımlar atılacak olmasının önemli bir kazanım olduğunu belirterek, Türkiye'nin alınan kararların yansımalarını takip edeceğini vurguladı.

Çelik bugün sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, Türkiye'ni NATO'nun genişlemesine önem verdiğini, ancak bunun ilkeler dayanışması ve ilkesel bir işleyişle anlamlı olacağına inandığını belirtti.

Bazı NATO ülkelerinin ise çeşitli terör örgütlerine destek vererek en başta NATO'nun kurucu ilkeleriyle çeliştiğine dikkati çeken Çelik, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO'nun kurucu ilkelerini hatırlatarak bu duruma itiraz etmesi, aslında bir güvenlik örgütü olan NATO'nun doğru zeminde ve doğru şekilde işleyişini gerçekleştirecek yaklaşımı ortaya koymaktadır. Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya zirvesi neticesinde terör örgütlerinin faaliyetlerine izin veren ülkelerin bu konuda somut adımlar atacak olmaları önemli bir kazanımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik "Türkiye Kazandı" etiketiyle yaptığı sosyal medya paylaşımlarında ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu duruşla Türkiye'nin tezleri temelinde güçlü bir kazanım elde edildiğini vurgulayarak, "Bu kazanım aynı zamanda terörle mücadele adına ilkeli duruşa sahip her devlet ve herkes için anlamlıdır. Türkiye, küresel barış ve istikrar adına terörle mücadele ilkesine bağlı kalacak, alınan kararların somut yansımalarını takip edecek ve terörle mücadele kararlılığını sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar