Ukrayna krizi: Rusya Biden'a tepki gösterdi

Ukrayna krizi: Rusya Biden'a tepki gösterdi
ABD Başkanı Biden, Rusya lideri Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 'Biden'ın sözlerinin durumu daha da istikrarsızlaştırdığını' söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Biden'ın açıklamasıyla ilgili olarak, "Bu sözlerin Avrupa'da yükselen gerginliği azaltmaya düşürmeye bir katkısı olacağını düşünmüyoruz. ABD'nin yaptırım tehditlerinin Kiev'i ülkenin doğusunda yaşanan sorunu güç kullanarak çözme konusunda cesaretlendirmesinden endişeliyiz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba akşamı düzenlediği basın toplantısında, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığını düşündüğünü söylemişti. Ancak Biden'a göre Putin geniş çaplı bir savaş istemiyor.

Bir gazetecinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edip etmeyeceğine dair sorusuna Biden, "Tahminim yakın zamanda harekete geçecek, bir şey yapmak zorunda" dedi.

BIDEN'IN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI

Biden, "Batı'yı, ABD'yi ve NATO'yu test edeceğini düşünüyor muyum? Evet, bence bunu yapacak" yanıtını verdi. Ancak NATO içinde, Moskova'ya verilecek yanıtla ilgili farklı fikirler olduğu; Putin'in atacağı adımların büyüklüğüne göre bir karşılık verilebileceğini söyledi:

ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO'da Rusya'ya verilecek tepki konusunda bölünmüşlük yaşandığını, Rusya'nın 'Ukrayna'ya gireceğine inandığını' söyledi ancak 'küçük bir istila' senaryosunda NATO'nun ne yapılacağı konusunda bölünmüş olduğunu ağzından kaçırdı. Bu sözler üzerine Biden'ın küçük bir alanın işgal edilmesine göz mü yumulacak sorusunun ortaya çıkmasına neden oldu. Beyaz Saray'dan bu sözlere dolaylı düzeltme geldi.

Beyaz Saray'dan Biden'ın sözlerine açıklık getiren bir açıklama yayımlanarak Rusya'nın herhangi bir şekilde Ukrayna'nın sınırlarını geçmesi takdirinde "ciddi bir misilleme ile karşılaşacağı" aktarıldı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki'nin açıklamasında, "Eğer herhangi bir Rus askeri gücü Ukrayna sınırından ilerlerse, bu yeni bir işgal demektir ve ABD ile müttefiklerinden çok hızlı, sert ve ortak bir yanıt görür." ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar