İtalya hükümetinde Ukrayna'ya silah yardımı krizi: Dışişleri Bakanı partisinden ayrıldı

İtalya hükümetinde Ukrayna'ya silah yardımı krizi: Dışişleri Bakanı partisinden ayrıldı
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, savaşı uzatacağı gerekçesiyle Ukrayna’ya silah yardımına karşı çıkan partisi 5 Yıldız Hareketi'nden ayrıldı. Bu istifa, hükümette krize yol açtı.

İtalya'da hükümetin Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya silah desteği siyasi krizine neden oldu. Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Ukrayna’ya silah yardımına savaşı daha da uzatacağı gerekçesiyle karşı çıkan partisi 5 Yıldız Hareketi'nden ayrıldı. Parlamentoda en fazla sandalyeye sahip olan 5 Yıldız Hareketi'ndeki bölünme, koalisyon hükümetinin geleceğini de tartışmaya açtı.

5 Yıldız Hareketi, son günlerde destek kaybı, iç çekişmeler ve Ukrayna savaşı konusundaki pozisyon farklılıkları nedeniyle gündemdeydi. Teknokrat Başbakan Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetine dahil olan hareketin lideri Giuseppe Conte, hükümetin Ukrayna'ya silah desteği vermesine karşı çıkıyordu. Conte, Ukrayna'ya silah desteği sağlanmasının savaşı daha da uzatacağını düşünüyor. İtalya'da yapılan anketler de halkın çoğunluğunun silah desteğine karşı çıktığını gösteriyor.

BBC’de yer alan habere göre Draghi'den önce başbakanlık koltuğunda oturan Conte ile 5 Yıldız Hareketi'nin önemli isimlerinden, Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio arasında silah yardımı konusundaki anlaşmazlık son birkaç günde zirveye ulaştı. Di Maio, 5 Yıldız yönetimini olgunluktan uzak hareket etmekle suçladı, AB ve NATO karşıtı kararlardan kaçınılması mesajı verdi. Bu atışmanın ardından geçen hafta sonunda Di Maio'nun hareketten atılması gündeme geldi.

Dİ MAİO: SAVAŞ, MEDYATİK BİR ŞOV DEĞİL

Parti içi anlaşmazlık çözülemeyince Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, dün akşam 5 Yıldız Hareketi'nden ayrıldığını açıkladı. İtalya basınına göre Di Maio, kendisiyle birlikte hareketten ayrılan bazı milletvekili ve senatörlerle birlikte parlamentoda yeni bir grup kuracak. "Gelecek İçin Birlikte" isimli gruba ilk aşamada 5 Yıldız Hareketi'nden 50 kadar parlamenterin dahil olması bekleniyor. Di Maio, eski partisini, düşen halk desteğini artırmak için hükümetin istikrarını tehlikeye atmakla ve sorumsuz davranmakla suçladı. Rusya'nın Ukrayna işgali sürerken Avrupa'nın birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirten Di Maio, "Tarihin yanlış tarafında duramayız, özgür dünyanın yanında durmalıyız. Savaş medyatik bir şov değil" ifadelerini kullandı.

‘İSTİFANIN ARDINDAKİ NEDEN BAŞKA’

Öte yandan Di Maio ve destekçilerinin 5 Yıldız Hareketi'nden kopmasının altında başka nedenler yattığını savunanlar da var. AB'ye mesafeli, sistem karşıtı popülist bir hareket olarak doğan 5 Yıldız Hareketi'nin iç tüzüğü, parlamenterlerin en fazla iki dönem görev yapmasını öngörüyor.

İlk olarak 2013'te parlamentoya giren, 2018'de de yeniden seçilen Di Maio parti tüzüğü değişmezse gelecek sene yapılması planlanan seçimlerde aday olamayacaktı. Hareket içinde bu kuralın değiştirilmesi yönünde tartışmalar sürüyordu. Luigi Di Maio, Conte'den önce 5 Yıldız Hareketi'nin siyasi liderliğini yapıyordu. Partinin nüfuzlu isimlerinden olan Di Maio ve destekçilerinin ayrılmasıyla 5 Yıldız'ın geleceği de tartışmaya açıldı.

Luigi Di Maio da dün yaptığı konuşmasında, 5 Yıldız Hareketi'nin yarından itibaren artık parlamentodaki en büyük grup olmayacağını söylemişti.

Parlamentodaki en büyük partinin bölünmesi, geniş katılımlı koalisyon hükümetinin akıbetiyle ilgili soru işaretleri de yaratıyor.

Öne Çıkanlar