Üniversiteyi bitirip iş bulamayınca çiftçi oldu: Bu tarlalar son umudum

Üniversiteyi bitirip iş bulamayınca çiftçi oldu: Bu tarlalar son umudum
Üniversite mezunu olan 25 yaşındaki Onur Ömer Dara, okulu dereceyle bitirmesine rağmen iş bulamayınca Kars'taki köyüne dönüp dededen kalma araziyi ekmeye başladı.

Kars’ın Varlı Köyü’nde yaşayan Onur Ömer Dara, 2 yıl önce Kafkas Üniversitesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.

Bölümünü dereceyle bitirmesine rağmen 2 yıl boyunca işsiz kalan Dara, bu süreçte akrabalarıyla beraber Ankara’nın semt pazarlarında küçük bir tezgâh açarak yeşil yapraklı sebzeler satmaya başladı.

Bir demet dereotunun bile 8 TL’ye çıktığı dönemlerde küçük tezgâhı gelir kaynağı olmaktan çıkıp Dara’ya külfet olmaya başladı.

Bunun üzerine Onur Ömer Dara dededen kalma arazilere buğday ekmeye karar verdi.

'BÖLÜMÜMÜ DERECEYLE BİTİRMEME RAĞMEN İŞ BULAMADIM'

Digor’daki köyüne dönen Onur Ömer Dara 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde konuştu:

"Bölümüm dereceyle bitirmeme rağmen yaklaşık iki yıldır mezun olmama rağmen hiçbir iş bulamadım. Birçok sivil toplum kuruluşunda bugüne kadar gönüllü çalışmalara katıldım. Daha önce de Ankara’da sebze pazarlarında pazarcılık yapıyor, geçimimi oradan sağlıyordum. Ama artan girdi maliyetlerinden dolayı pazarcılıktan da para kazanmamaya başladım.

'TARLALARIMIN YARISINI EKEBİLDİM'

Dedemden yadigâr kalan yaklaşık 100 dönümlük tarlayı ekmek için bugün köye geldim. Ama bu 100 dönümün 100’ünü de ekemiyorum maalesef. Ancak yarısını ekebiliyorum. Mazotun 22 lira, gübrenin 14 bin lira, tohum fiyatlarının 5-6 TL olması nedeniyle ancak tarlalarımın yarısını ekebiliyorum.

'BU BENİM UTANCIM DEĞİL'

Ben kendi bölümümle ilgili bir işte çalışmış olsaydım, bu topluma ve ülkeye daha faydalı bir birey olabileceğimi düşünürdüm. Ama ne yazık ki kendi bölümümle alakalı bir işte çalışamıyorum. Bu benim utancım değil. Bizi yönetenlerin utancıdır. Bu tarlalar da artık benim son umudum. Eğer bu yıl da kurak geçerse son umudum da böylece yok olmuş olacak."

Öne Çıkanlar