Ünlü İspanyol Yazar Juan Goytisolo hayata veda etti

Ünlü İspanyol Yazar Juan Goytisolo hayata veda etti
İspanya’nın Cervantes ödülünü kazanan Juan Goytisolo, 86 yaşında öldü.

KÜLTÜR SANAT -  Deneysel romanları ve siyasi denemeleri ile tanınan İspanyol romancı Juan Goytisolo geçtiğimiz Pazar günü Fas’ın Marakeş şehrinde ki evinde öldü. Ölüm nedenine ilişkin herhangibir açıklama yapılmadı.

1931 yılında Barselona'da doğan ve Madrid'de komünizmle ve edebiyatla tanışan Juan Goytisolo, Franco'nun başa gelmesinden sonra, 1957'de Paris'e yerleşti. Yaklaşık on beş romanı (hepsi de Franco'nun ölümüne kadar İspanya'da yasaktı) ve pek çok deneme kitabı olan yazara, 1985 yılında bütün yapıtları için Europalia Ödülü verildi. Goytisolo çok kısa süre önce de, Latin Amerika'nın en önemli ödülü olan Octavio Paz Ödülü'ne layık görüldü. Juan Goytisolo, yazarlığının yanı sıra Kolombiya, Saraybosna ve Çeçenistan'da yaşanan çatışmalar konusundaki politik tavrıyla da gündeme geldi. Yazarın yapıtları arasında Marx'ların Öyküsü, Saraybosna Yazıları / Barbarlığa Doğru Bir Yolculuğun Notları sayılabilir; bunun dışında bazı yazıları Yeryüzünde Bir Sürgün-Juan Goytisolo'dan Seçme Yazılar adı altında derlenmiştir.

Cervantes ödüllü yazarın en çok beğenilen romanları arasında, " Yeryüzünde bir Sürgün" yer alıyor. İspanya Kültür Bakanı Inigo Mendez de Vigo, İspanya'nın en büyük yazarı Miguel de Cervantes ile karşılaştırarak Goytisolo'ya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘ Juan Goytisolo Cervantes Ödül sahiplerinden en önemli yazarlardan biridir’ dedi.

Öne Çıkanlar