5 milyon dolarlık proje çöktü: Halk su krizine çözüm için eşeklerle su taşıyor

5 milyon dolarlık proje çöktü: Halk su krizine çözüm için eşeklerle su taşıyor
Urfa’da Kuveyt Emiri’nin hibe ettiği 5 milyon dolarlık su projesi çökerken, köylüler eşekle su taşıyarak ihtiyaç gidermeye çalışıyor. Bölgede, su sorunu nedeniyle hastalıklar da başladı.

Uzun yıllardır su krizi yaşayan Urfa’nın Siverek ilçesinde çözüm için başlatılan Gedik İçme Suyu Projesi, bölge halkının sorununa çözüm üretmedi. Susuzlukla mücadele eden köylüler, yaklaşık 3 kilometre öteden eşeklerle su taşıyor. Taşınan suyun kirli olması nedeniyle köylerde hastalıklar da arttı. Yetkililerin su sorununa kayıtsız kaldığını belirten köylüler, acil çözüm bekliyor.

KUVEYT EMİRİ 5 MİLYON DOLAR HİBE ETTİ

İlçede merkez dahil olmak üzere pek çok köyde uzun zamandır yaşanan su sorununa karşı Urfa Büyükşehir Belediyesi, beş yıl önce Gedik İçme Suyu Projesi’ni hayata geçirdi. 2017 yılında Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisine verilen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı jestine karşılık Urfa’nın altyapısı için 5 milyon dolar hibe etti. Bu hibeyle Siverek’in 14 kırsal mahallesinin içme suyu sorununa yönelik 2018’de Gedik İçme Suyu Projesi başlatıldı.

14 MAHALLEYİ KAPSAYAN PROJEYE SONRADAN EKLEMELER YAPILDI

Duvar'dan Fatma Keber'in haberine göre proje ilk başta, Gökçetaş, Çerkez, Çağdaş, Çukurca, İnançlı, Sapan, Kartal, Göğercin, Karahisar, Defere, Garoz, Küptepe, Çelebi, Küfrü olmak üzere 14 kırsal mahalleyi kapsıyordu. Fakat iki yıl sonra projeye Taşhan, Gedik, Kayalar, Böğürtlen, Güllice, Karacadağ, Yumurtepe olmak üzere dokuz mahalle daha eklendi.

CHP’Lİ VEKİL: PLAN DIŞINA ÇIKILDIĞI İÇİN PROJE ÇÖKTÜ

Köylülere göre, projede olmayan köylerin eklenmesi, su sorununu daha da artırdı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve beraberindeki CHP heyeti, Çukurca ve Gökçetaş köylerini ziyaret etti. Köylülerle görüşen heyet ayrıca içme suyu olarak kullanılan kuyudan örnek aldı. Tanal, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, projenin işlevsiz kalmasının nedeni olarak sonradan eklenen köyleri işaret etti ve planın dışına çıkıldığı için projenin çöktüğünü dile getirdi.

MUHTAR: 30 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ, SUSUZLUKTAN KİMSE KÖYDE DURAMIYOR

Projenin başladığı ilk iki yılda kendilerine su verilmediğini belirten Gökçetaş köyünden Olkan Kırtay, "İlk başta Siverek'te çok problem olduğu için Siverek'e verelim denildi. Siverek'teki su problemi hafifleyince köylere su vermeye başladılar. Projeye sonradan bazı köyleri dahil ettiler. Bize su gelmedi" dedi.

Karahisar Köyü Muhtarı Mahmut İksamuķ, köye su gelmesi için 30 yıldır mücadele ettiklerini anlattı. İksamuk şöyle konuştu: "Sonradan eklenen köylerle birlikte sulama alanı çoğaldı, su yetmemeye başladı. Susuzluktan kimse köyde duramıyor, ya Siverek'e gidiyor ya Urfa'ya ya da başka şehirlere kaçıyorlar. Suyun olmadığı yerde hayat yok. Köyde bir dikili ağaç bile yok. Bu devirde hala eşeğin sırtından su taşınıyor. Yüzlerce defa şikayetlerde bulunduk ama cevap alamadık."

‘PİS SULARDAN İÇTİĞİM İÇİN HASTALANDIM’

Proje kapsamındaki Güvercin Köyü’nde yaşayan Celal Çelik de tankerlerle gelen sudan içtikten sonra hastalandığını söyledi. Çelik, enfeksiyon kaptığına dair elinde hastane raporu olduğunu belirterek Dicle Üniversitesi’ne bağlı Tıp Fakültesi’nde tedavisinin devam ettiğini söyledi. Çelik "Doktorlar enfeksiyon tanısı koydular. Kirli ve pis sulardan içtiğim için böyle bir hastalığa yakalandım" dedi.

‘MAZOT TAŞINAN TANKERLE SU TAŞINIYOR, BİRÇOK KİŞİ HASTALANDI’

Zincirliçay Köyü muhtarı Fethi Kırtay da benzer bir durumdan şikayetçi. Hem kuyudan taşıdıkları hem de tankerle gelen sudan içtiklerini anlatan Kırtay, "Birçok çocuk hasta oldu bu yüzden. İshal, kusma gibi hastalıklar meydana geliyor. Geçtiğimiz gün tankerle su geldi. Daha önce tankerle mazot taşımışlar, o tankerle su getirdiler, bize o suyu verdiler. Çok kişi bu sudan hastalandı. Yaklaşık 14 köy bu sorunları yaşıyor, pis sulardan hastalanıyorlar" diye konuştu.

‘KUYULARDA KAPLUMBAĞA, ÖLÜ YILAN VAR’

Güvercin Köyü muhtarı Abdulgafur Çelik ise yaşanan durumu ilişkin "Kuyulara gelin bakın, kaplumbağa var, ölü yılan var. Biz köyde abdest bile alamıyoruz, o derece su yok. Çocuklar hastalanıyor" dedi.

ŞUSKİ’DEN ‘SORUN KAÇAK VE AŞIRI KULLANIMDAN KAYNAKLANIYOR’ SAVUNMASI

Konuyla ilgili ŞUSKİ (Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Uslu ise şu açıklamada bulundu: "Yaz aylarında kaçak ve aşırı kullanımlardan dolayı su yetersizliği bazı yerlerde olmuştur. O bölgeye takviye su ile verilecek kuyu kazıldı, üst yapısı yapılıyor. Kışın hiçbir sıkıntımız olmuyor yaz aylarında dediğim gibi aşırı kullanımdan dolayı yetersizlik oluyor. Takviye koyu ile destek vereceğiz."

Öne Çıkanlar