Uzayda en uzun süre kalan kozmonot Valeri Polyakov öldü

Uzayda en uzun süre kalan kozmonot Valeri Polyakov öldü
Rus kozmonot Polyakov hala uzayda en uzun süre kalan kişi unvanına sahip.

80 yaşında hayatını kaybeden Valeri Polyakov, Ocak 1994'ten 1995'in Mart ayına kadar Mir Uzay İstasyonu'nda kalmıştı.

Pazartesi günü Polyakov'un ölümünü Rus Devlet Uzay Ajansı Roscosmos duyurdu.

Duyuruda Rus kozmontun ölüm sebebi ise açıklanmadı. Roscosmos, Polyakov'un ölümünü duyurduğu mesajında  "Onun araştırmaları insan vücudunun sadece Dünya'nın yörüngesine seyahati değil, derin uzaya da seyahatinin mümkün olduğunu kanıtlamaya yardım etti" dedi.

Polyakov bir röportajında 437 gün süren yolculuğunun Mars'a gidip geri dönmeye eşdeğer olduğunu söylemişti. 

HEM RUSYA HEM SOVYETLER BİRLİĞİ KAHRAMANI

Polyakov'un 1995'teki rekoru ona Rusya'nın verdiği en yüksek dereceli ödül olan Rusya Federasyonu Kahramanı ödülünü kazandırmıştı.

Sovyetler Birliği'nin endüstri kenti Tula'da 1942'de doğan Polyakov'un uzayda toplamda geçirdiği süreyse 678 gün 16 saat.

1988 Ağustos'undan Nisan 1989'a kadar yaptığı, 240 gün 22 saatlik ilk uzay yolculuğu da ona Sovyetler Birliği Kahramanı ödülünü kazandırmıştı. 

Uzay tıbbı alanında uzman olan Polyakov'un Moskova Tıp Okulu'ndan doktora derecesi de bulunuyordu. 

Yaptığı 14 aylık yolculukta Polyakov olası bir Mars yolculuğunun insanların bilişsel fonksiyonlarını nasıl etkileyeceğini anlamak için deneylere tabi tutulmuştu.

Testler sonucunda, dünyanın etrafında 7 bin tur attığı bu yolculuğun Polyakov’un bilişsel fonksiyonuna zarar vermediği ortaya çıkmıştı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 1986’da uzaya gönderdiği 135 tonluk Mir Uzay İstasyonu soğuk savaşa rağmen ABD ve SSCB işbirliğiyle kullanılmış, 2001 yılında emekliye ayrılmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar