Yabancı kazılara yüzde 51 Türkiyeli kotası getirildi

Yabancı kazılara yüzde 51 Türkiyeli kotası getirildi
Kültür Bakanlığı yurtdışından ekiplerin Türkiye'de yürüttüğü arkeolojik kazılar için yüzde 51 Türkiyeli çalışan şartı getirdi. Karar devam eden 32 yabancı kazıda başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'de yurtdışından ekiplerin yürüttüğü arkeolojik kazılar için tüm kazı başkanlarına talimat göndererek çalışanların en az yüzde 51'inin Türkiye vatandaşlarından seçilmesini istedi. Buna göre anahtar kadro olarak nitelendirilen arkeolog, antropolog, sanat tarihçi, restoratör, mimar, fotoğrafçı gibi farklı disiplinlerdeki çalışanlar Türkiye vatandaşlarından seçilecek. Uygulama, Bakanlar Kurulu kararıyla izin verilen 32 yabancı kazının tamamında başlatıldı.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Türkiye'de, Bakanlar Kurulu kararıyla yabancı ülkelerin 32 antik kentte arkeolojik kazı çalışması yürütülüyor. Almanya, İtalya, ABD, Belçika, İsviçre, Fransa, Japonya ve Kanada üniversitelerine ait arkeolojik kazılar Osmanlı'dan bu yana izinli olarak sürüyor. Her yabancı kazıya müze ve bakanlık çalışanlarından bir kazı komiseri eşlik ederken, çıkan buluntular kazı sezonu sonunda raporlanarak bakanlığa bildiriliyor.

600 TÜRK VATANDAŞI YABANCI KAZILARDA GÖREV ALACAK

Yabancı kazıların başkan yardımcılarının da Türkiyeli olması zorunluluğu yakın zamanda mecbur kılınmıştı. Yabancı kazı başvuruları önce Dışişleri Bakanlığı'na yapılıyor. Oradan gerekli onay alındıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayı isteniyor. Önceki yıllarda yabancı bilim insanları sadece kazıda çalışacakların isim listelerini bakanlığa bildirmekle yükümlüydüler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl yabancı kazılarda görev yapacak bilim insanları için yeni bir düzenleme getirdi. Kazı başkanlarına gönderilen talimatla bu yıl kazılarda anahtar kadro olarak nitelendirilen arkeolog, mimar, antropolog, restoratör, kazı fotoğrafçısı, sanat tarihçi gibi çalışanların yüzde 51'inin Türkiye vatandaşı olması istendi. Tüm kazı başkanları bu talebe uyarak kazı heyetini bu yeni düzenlemeye göre yapıp Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Yaklaşık 600 Türkiye vatandaşı yabancı kazılarda görev alacak. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)

Öne Çıkanlar