Yanlış teşhis konulan tutuklu felç kaldı

Yanlış teşhis konulan tutuklu felç kaldı
Hasta tutuklu Abdulkadir Kuday, tedavisinin geciktirilmesi ve doğru teşhis konulmaması sonucu sağ bacağı felç kaldı.

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutuklu Abdulkadir Kuday’ın sağ bacağı felç kaldı. Yıllar sonra yanlış teşhis konularak ameliyat edilen Kuday, yürüyemez hale geldi. Yapılan tetkikler sonucunda Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına (kaslara hareket emri veren sinir hücrelerinin uyarılar gönderemez duruma gelmesi) yakalandığı belirlenen Kuday, 12 Ocak’ta Metris 2 Nolu Rehabilitasyon (R) Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Geç teşhis konulması nedeniyle felç kalan Kuday’ın, kesin bir tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalanması nedeniyle sağlık durumunun belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu’na (ATK) da başvuru yapıldı.

‘4 YIL BOYUNCA TEDAVİSİ YAPILMADI’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Kuday’ın ağabeyi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Eşbaşkanı olan Salih Kuday, kardeşinin tutuklanmasının ardından 4 yıl boyunca tedavisinin yapılmadığını, revire dahi götürülmediğini belirtti. Covid-19 salgınından kısa bir süre önce kardeşinin tedavi talebinin kabul edildiğini ve bel fıtığı teşhisi konularak ameliyat edilmesine karar verildiğini kaydeden Kuday, ameliyatın da sürekli ertelenmesi sonucu ancak Haziran 2021’de fıtık ameliyatı yapıldığını söyledi. Yaşanan bu süreç içinde kardeşinin sağ ayağının tamamen felç kaldığını ifade eden Kuday, sancılarının devam etmesine rağmen tedavisinin yapılmadığını söyledi.

‘İHTİYAÇLARINI KENDİ BAŞINA KARŞILAYAMIYOR’

Kardeşine 3 ay önce ALS teşhisi konulduğunu ve hastalığının diğer ayağına sıçradığını kaydeden Kuday, insan hakları örgütleri ile sağlık örgütlerinin uyarılarına rağmen tedavinin geciktirildiğini ifade etti. Kardeşinin tedavisi ile hastalığının teşhisinin geciktirilmesi sonucu şu an sağ tarafını kullanamaz hale geldiğini dile getiren Kuday, "İhtiyaçlarını kendi başına karşılayamıyor. Yürüyemiyor. Lavaboya gidemeyecek durumda. Ellerinde de takat kalmamış durumda. Fıtık ameliyatı yapıldı ancak doktorlar fıtık ameliyatının yapılmasının iyi olmadığını söyledi" dedi.

‘HASTA TUTSAKLAR ÖLÜMLE YÜZ YÜZE KALIYORLAR’

"Kardeşim zamanında tedavi edilseydi, bugün felç kalmazdı" diyen Kuday, "Hastalığı bu seviyeye gelmeyecekti. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekti. 4 yıl boyunca revire bile götürmediler. Sivil toplum örgütleri, milletvekillerimiz üzerinde durunca tedavisi yapıldı, ameliyat edildi" diye konuştu. Kardeşinin tedavisinin cezaevinde yapılmasının mümkün olmadığını belirten Kuday, serbest bırakılmasını ve evinde tedavi görmesini istedi. Kuday, "Cezaevlerinde çok sayıda hasta tutuklu var. Ölümle yüz yüze kalıyorlar. Ne kadar ağır hasta olsalar da bırakılmıyorlar. Hasta tutukluların serbest bırakılmasını, son günlerini evlerinde geçirmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar