Yargının sefaleti: İrfan Fidan örneği

Yargının sefaleti: İrfan Fidan örneği
'Fidan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine adaylığını açıklamış. Anlaşılan o ki, Yargıtay üyeliği, zirveye basamakmış,  Yargıtay’da AYM üyeliği seçimi de, o yetişebilsin diye ertelenmiş.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - "Yargının sefaletini iki kelimeyle anlat" deseniz şöyle derim:

"İrfan Fidan…"

Meslek hayatına 1999’da başladı Fidan; Akkışla’da Cumhuriyet savcısı olarak…4 ilçede savcılık yaptı. 17-25 Aralık 2013’te Erdoğan ve bakanlarının yolsuzluğunu ortaya seren savcılar görevden alınınca 2014 başında, temizlik için göreve çağrıldı. Bilal Erdoğan’dan Zarrab’a, Egemen Bağış’tan, Zafer Çağlayan’a kadar yolsuzlukla suçlanan 96 kişi hakkında takipsizlik verdi. Erdoğan’ı ve bakanlarını aklamıştı. Ödülünü 2015 Şubatı'nda aldı: İstanbul Başsavcı vekilliğine terfi etti.

Talihe bakın ki üç ay sonra, 2015 Mayısı'nda bizim MİT TIR'ları haberi çıktı. 26 Kasım 2015 günü, makamında iki saat sorguya çekti beni… Haberi örgüt bağlantısı ile yaptığımızı iddia ediyordu; ama elinde tek delil yoktu. Yine de tutuklanmamızı istedi; tutuklandık. Gazete yazılarımı kopyalayıp yapıştırdığı 473 sayfalık iddianamesiyle iki kez ağırlaştırılmış müebbet istedi; ama Anayasa Mahkemesi, "Yapılan teröristlik değil, gazeteciliktir" deyince salıverildik.

Yine de o, kendini göstermiş, önü açılmıştı. Bizi tutuklattıktan 1,5 ay sonra, 2016 başında terör dosyalarını üstlendi.

Mart’ta barış için imza atan akademisyenleri tutuklattı.

Nisan’da Hrant Dink davasına atandı.

8 ay sonra da aslen İstanbul Başsavcısı oldu. Artık, Gezi gibi, Kavala gibi, 15 Temmuz gibi büyük davalar onun kontrolündeydi.

Yarın, onun açtığı MİT TIR'ları davasında karar duruşmam var. Verilecek hüküm, Yargıtay’a gidecek. Ama bir de ne göreyim:

İrfan Fidan, Yargıtay üyeliğine atanmış. Bizim dosya yine onda…

Peki ya Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaparsak?

O da ne? Fidan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine adaylığını açıklamış. Anlaşılan o ki, Yargıtay üyeliği, zirveye basamakmış,  Yargıtay’da AYM üyeliği seçimi de, o yetişebilsin diye ertelenmiş.

Bizim tutukluluğumuzun anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek tahliyemizi sağlayan Anayasa Mahkemesi üyelerinden ikisi hapsedildi.

2 hafta sonra büyük ihtimalle onların koltuğuna, tutuklanmamızı isteyen İrfan Fidan oturacak.

Adalet Bakanı, "Adalet yerini bulsun da, isterse kıyamet kopsun" demişti ya… Adalet değilse de, İrfan Fidan yerini bulmuşa benziyor.

Artık kıyamet kopabilir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar