‘Yellehçi vaizin’ programına son verildi

‘Yellehçi vaizin’ programına son verildi
Yozlaşmayı Urfa yerel ağzındaki ‘yellehçi’ deyimi ile eleştirdiği videosu gündem olan vaiz Mehmet Emin Kutluay, hakikati dile getirdi için bazı kesimlerin rahatsız olduğunu söyledi.

Ali GÜZEL


+GERÇEK-Urfa’da yaşayan 47 yaşındaki gönüllü vaiz Mehmet Emin Kutluay, geçtiğimiz haftalarda toplumdaki ‘yağcılığı’ eleştirdiği sözleri sosyal medyada yer alınca, gündem oldu. Sözleri, büyük ilgi görse da videonun gündem olmasından sonra Kutluay pek çok zorlukla karşı karşıya geldi. Son olarak da Urfalı gönüllü vaizin programına son verildi.

Mehmet Emin Kutluay, Urfa’da yerel ağızda yağcılık ve yalakalık anlamlarında kullanılan "yellehçi" ifadesi nedeniyle ‘yellehçi video’ olarak ilgi gören konuşması sonrasında yaşadıklarını +Gerçek’e anlattı.

‘BİR ELBİSE DİKTİM, "BU ELBİSE BİZE OLDU" DEDİLER

Kutluay videosunda "Yellehçilik hastalığının çaresi yoktur. Bu yellehçiliğin okulu da yoktur ama diplomalı mezunu öyle çoktur ki... İşte toplumumuz bu yellehçilerin yüzünden, bu yalakaların, yağcıların yüzünden bugün bu hale gelmiştir" demişti. Bu sözleri ile yaptığı toplumsal eleştiriyi belli bir kesimi belirtmeksizin söylediğini vurgulayan Kutluay, ancak bazı kesimlerin bu sözleri üzerine aldığını belirtti:

"Ben bu sözlerler toplumun bozulmasından bahsettim. Toplum ne için bu hale geldi? Konuşmanın içinde ‘Yabancılar yalaka derler fakat biz yellehçi deriz. Bu yellehçi dediğimiz yalakanın daha üstünde. Kendi görüşü yoktur, ağam bilir, paşam bilir, reisim bilir’ dedim. Reis kelimesini bazıları farklı taraflara çekti. Burada ben hakikat olan bir şeyden bahsediyorum. ‘Kendi görüşünüzü sunun, birilerinin görüşüne göre hayat yaşamayın’ ve ‘Toplumun bu hale gelmesi yellehçilerin yüzündendir’ diyorum. Bunu da ben ortaya konuştum. Aslında ben bir elbise diktim ve ‘bu elbise kime olursa onundur’ dedim. Fakat bir kesim sanki kayıplarını bulmuş gibi ‘bu elbise bize oldu’ dediler."

"SEN BEN AYRIMI TOPLUMU BOZUYOR"

Kutluay, konuşmasında bahsettiği bozulmayı da şu sözlerler açıkladı:

"Biz toplumun içinde yaşıyoruz, uzakta değiliz. Köşemize çekilen bir hayat yaşamıyoruz. Gençlerimizin bu hali toplumun bozulması değil midir? Gençlerimizin uyuşturucuya bulaşması, çocuklarımızı katledenler hatta Özgecan cinayetine kadar gidelim. Yani bir kız açık diye öldürülmeyi hak eder mi? İslami bir hayatı yaşamıyor diye katledilmesi mi lazım? ‘Toplum bu hale gelmemeliydi’ diyoruz. Anne ve babasına itaat etmeyen bir nesil yetişti. Namazdan uzak bir nesil yetişti. Biz bunlara sesimizi yükseltiyoruz. Çözüm bulmak istiyorsak gelin bu insanlarla barışalım. Bu insanları dinleyelim, gençliğimize kulağımızı tıkamayalım. Gençleri sen bendensin ya da benden değilsin diye ayrıştırırsak toplumda bozulmalar meydana gelir"

"HAKİKAT BİR YERLERİ RAHATSIZ EDİYOR"

Konuşmalarında hakikati dile getirdiğini vurgulayan Kutluay, "Fakat bu hakikat ne acayip bir şey ise bazen bir yerleri rahatsız ediyor" dedi. Söz konusu videonun gündeme gelmesinden sonra bir kesimin kendisine karşı sesini yükselttiğini ifade eden Kutluay, "Sanki böyle yanlış bir şey demişiz gibi. Halbuki bize karşı tepki gösterenler de aynı şeyden mustarip ama çekiniyorlar. Onlar da ıstırap içerisinde" dedi.

KONUŞMALARINI SOSYAL MEDYADA YAYINLAYACAK

Videonun gündem olmasından sonra yerel bir televizyon kanalındaki programının da sonlandırıldığını söyleyen Kutluay, bundan sonra sosyal medya platformlarından düşüncelerini aktarmaya devam edeceğini dile getirdi. "Çünkü bir yerlere bağlı olunarak konuşulmuyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar