'Yerli ve milli' olduğu iddia ediliyordu: Bayraktar SİHA'larının kamera sistemi Almanya'dan

'Yerli ve milli' olduğu iddia ediliyordu: Bayraktar SİHA'larının kamera sistemi Almanya'dan
Alman televizyon kanalı ZDF, ‘Bayraktar’ isimli silahlı insansız hava aracının kamerasının bir Alman şirketine ait olduğunu ortaya çıkardı.

Baykar Savunma tarafından üretilen Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2'nin, şirketin Ar-Ge ekibi tarafından, askeri ve sivil havacılık standartlarına uygun olarak, tüm alt yapısının Türkiye merkezli üretildiği açıklanmıştı. 

2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine giren silah, Suriye, Libya ve Azerbaycan'da kullanılmış, iktidar medyası tarafından SİHA'ların bu bölgelerdeki oyunu değiştirdiği duyurulmuştu. 

Son olarak Ukrayna ile satış için anlaşılan silah için Rus uzman A. Goodwin bir röportajda ''Bayraktarların savunmasızlığı, 2. Dünya Savaşı'nın başındaki uçakların kırılganlığı ile karşılaştırılabilir, bu yüzden onları vurmak zor değil" ifadelrini kullanmıştı.

Alman devlet kanalı ZDF'te ekrana gelen "Frontal" isimli programda ise Bayraktar SİHA'nın ana parçalarından biri olan kamera sisteminin Almanya’dan alındığı ortaya çıkarıldı.

Green Peace’den Alexander Lurz, "Argos" adlı kamera sisteminin bir Alman şirket tarafından Güney Afrika’da üretildiğini bu kamera olmadan Türkiye'nin SİHA'sının bir işe yaramayacağını ifade etti. 

Programda söz konusu SİHA'ların Argos kameralara sahip olduğunu pek çok uzman görüşüyle de doğrulandı.

Bayraktar TB2, TSK'nin yanı sıra Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Katar Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri envanterine de dahil edildi. Mayıs 2021'de Polonya Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 satın alacağını açıkladı. Siparişin tamamlanması ile ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülke, Bayraktar TB2 SİHA'sı almış olacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar