Fatih Erbakan: Belediye başkanlarımıza AKP'ye geçmeleri için baskı yapılıyor

Fatih Erbakan: Belediye başkanlarımıza AKP'ye geçmeleri için baskı yapılıyor
Yerel seçimden sandıktan üçüncü çıkan Yeniden Refah Partisi'nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, belediye başkanlarına parti değiştirmeleri için baskı yapıldığını söyledi. Erbakan, yeni anayasa tartışmasına da eleştiriler getirdi.

Artı Gerçek - 31 Mart yerel seçimlerine Cumhur İttifakı'ndan ayrı giren ve yüzde 6,19 oyla CHP ile AKP'nin ardından üçüncü olan Yeniden Refah Partisi'nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, "belediye başkanlarımıza AKP'ye geçmeleri için baskı yapıldığını" söyledi. Erbakan, "Belediye başkanlarımızla ilgili tabii bu oluyor maalesef. İktidar partisine geçmeleri, bizden istifa etmelerine yönelik birtakım görüşmeler, çalışmalar, baskılar…" dedi.

Gazete Duvar'ın Ankara temsilcisi Nergis Demirkaya'ya konuşan Erbakan, Konya'nın Doğanşehir ilçesindeki belediye başkanlarının istifa etmesine istinaden "Kazandığınız belediyelerde bir baskı var mı ya da bekliyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Tabii var. Seçim döneminde de adaylarımıza yönelik, il başkanlarımıza yönelik ciddi bir çalışma yapıldı. Ya menfaatle ya da tehditle adaylıktan çekilmeleri veya çalışmamalarına yönelik. Ancak bütün bu baskılara rağmen gerçekten bin dört yüz adaya bir elin parmakları kadar bile etki etmedi. Adaylarımız, teşkilatlarımız sağlam durdular. Şimdi de belediye başkanlarımızla ilgili tabii bu oluyor maalesef. İktidar partisine geçmeleri, bizden istifa etmelerine yönelik birtakım görüşmeler, çalışmalar, baskılar…

Belediye başkanlarımızla toplantı yaptık. Biz de kendilerine söyledik. İktidar partisine giden bir belediye başkanı da çok da farklı bir tabloyla karşılaşmıyor. Çünkü devlette de para yok. İktidar partisine geçtiniz diye birdenbire bir şey vermeleri mümkün değil."

'SEÇMEN İKTİDARA SARI KART GÖSTERDİ'

31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını da değerlendiren Erbakan, seçmenin iktidara kırmızı kart gösterdiği yorumu yaparak "Bunun en önemli sebeplerden biri bizim de seçim döneminde söylediğimiz gibi ekonomik sıkıntılar, geçim derdi, enflasyon, hayat pahalılığı, paylaşımda adaletsizlik, önce millet anlayışı yerine önce imtiyazlılar anlayışıyla hareket edilmesi" dedi.

'AK PARTİ'DE ANLAYIŞIN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR'

Erbakan, "Sizce AK Parti’de bir değişim kapasitesi kaldı mı?" sorusuna yanıtında ise AKP'de "genel başkanlık düzeyinde bir değişim" olacağını düşünmediklerini söyledi. "Bir de isimlerin değişiminden ziyade anlayışın değişmesi, politikaların değişmesi gerek. Asıl mesele o" diyen Erbakan, şöyle devam etti: "Başarısızlıkta da isimlerden ziyade izlenen politikaların çok büyük etkisi var. Başta da ekonomi. Borç, faiz, zam, vergi ekonomisi ortadan kaldırılıp üretime, istihdama, ihracata dayalı bir ekonomi modeline geçilmeden, önce imtiyazlılar anlayışı yerine önce millet, önce ezilenler anlayışına geçilmeden yeniden güçlenmeleri pek mümkün gözükmüyor."

'ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ FAYDALI OLACAKTIR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bu hafta yapması beklenen görüşmeyi de değerlendiren Erbakan "Tabii bu görüşmelerin faydalı olacağını umuyoruz" dedi. Erbakan, "Diyalog olması, karşılıklı müzakere yapılması faydalı olacaktır. Sonuçta siyasi partiler birbirinin düşmanı değil. Millet bize iş yapılsın diye oy veriyor. Bu diyalog ortamının da faydalı olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

'BİZ DE GÖRÜŞME TALEP EDEBİLİRİZ'

Erbakan, "Sayın Özel randevuyu kendi talep etti. Sizin bir talebiniz olur mu?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Olabilir tabii. Türkiye'nin üçüncü partisi olmuşuz. Bizim de öyle bir düşüncemiz var. Hem Sayın Cumhurbaşkanı'yla hem Sayın Özgür Özel ve diğer Mecliste olan partilerle bir görüşme düşüncemiz var. Başkanlık Divanı’mızda değerlendiriyoruz. Hem anayasa hem Türkiye'nin sorunları, ekonomisiyle ilgili olur. Biz de görüşlerimizi, tavsiyelerimizi ifade etmeyi düşünüyoruz."

'YENİ ANAYASA BİRAZ ABARTILIYOR'

Türkiye'nin "asıl beka meselesinin" ekonomik darboğaz olduğunu vurgulayan Erbakan, "Meclis Başkanı Anayasa turuna çıkıyor. Sizden randevu istendi mi, bir hazırlık yapıyor musunuz?" sorusuna yanıtında da "Biraz da abartılıyor diye düşünüyorum" çıkışı yaptı:

"Şu ana kadar gelmedi. Bize sorulduğu zaman ne öneride bulunacağımıza ilişkin veya biz olsak nasıl yapardık buna ilişkin bir çalışma yapıyoruz. Belli periyotlarla bu anayasa işi gündeme geliyor. Biraz da abartılıyor diye düşünüyorum. Bir hizmet yapacağız da anayasa bize ne kadar engel oluyor, onu da tartışmak lazım."

'ASIL MESELE ERDOĞAN'IN YENİDEN ADAYLIĞININ ÖNÜNÜ AÇMAK'

Erbakan, "Burada asıl mesele Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir kere daha aday olmasının önünün açılması ve seçilme şartının yüzde kırka indirilmesi" ifadelerini kullandı. Böyle bir girişime olumlu bakmadıklarını vurgulayan Erbakan, "Olağanüstü yetkilerin olduğu bir yerde yüzde elli artı birin daha mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Bir de üçün üzerine dört kere, beş kere aday olunması da çok uygun değil. Türkiye genç bir ülke. Genç seçmeni, genç siyasetçileri var. Bunların da önünün açılması ve yeni yüzlerle, yeni bir heyecanla bir dinamizm olmasının faydalı olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

'KUVVETLER AYRILIĞI NETLEŞTİRİLMELİ'

Erbakan'ın, kuvvetler ayrılığı uyarısı yapması da dikkat çekti:

"Meclis’in güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığındaki aksaklıkların giderilmesi lazım. Mevcut başkanlık sistemini daha da tahkim eden, daha da otoriterleştiren değil, daha demokratikleştiren bir adımın atılması Türkiye'yi rahatlatacaktır. Mesela Meclis’in güven oyu verme gibi bir hakkı yok. Bütçeyle ilgili çok fazla bir hakkı yok. Bakanların Meclisle bir alakası yok. Cumhurbaşkanı kararlarının çerçevesinin netleştirilmesi lazım. Bakanlar Meclisten seçilebilir. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve HSK'nın üyelerini doğrudan veya dolaylı olarak Sayın Cumhurbaşkanı belirlemiş oluyor. Bunun da kuvvetler ayrılığı açısından düzenlenmesi lazım. Seçimde bakanlar esnaf ziyareti yapıp iktidar partisinin adaylarına oy istiyor. İktidar partisi adayına oy isteyen bir İçişleri Bakanı varken orada seçim nasıl olacak? Bunların değişmesi lazım."

Yeniden Refah Partisi, yerel seçimlerde belediye başkanlığında yüzde 6,2, İl Genel Meclisi’nde yüzde 7’ye yakın oy almıştı. Seçim öncesinde AKP ile müzakerelerde ilçe adaylığı dahi verilmeyen parti, Urfa Büyükşehir Belediyesi ile Yozgat Belediyesi'ni kazanmış, toplamda 62 belediye yönetimini almıştı. (Kaynak)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar