Gözler Erdoğan-Özel görüşmesinde: Hangi konuları konuşacaklar?

Gözler Erdoğan-Özel görüşmesinde: Hangi konuları konuşacaklar?
Siyasette gözler, 16.00'da AKP Genel Merkezi'nde yapılacak Özgür Özel-Tayyip Erdoğan'ın görüşmesine çevrildi. Erdoğan'ın ana gündeminin anayasa olması, "Anayasa bizim değil Erdoğan’ın gündemi" diyen Özel'in ise sekiz maddeyi masaya yatırması bekleniyor.

Artı Gerçek - Ankara bugün, 31 Mart yerel seçimlerinde birinci parti konumuna yükselen CHP'nin lideri Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmeye kilitlendi. Görüşme, Erdoğan'ın lideri olduğu iktidar partisi AKP'nin genel merkezinde, saat 16:00'da yapılacak.

Kritik buluşma, AKP'nin yerel seçimlerde ikinci parti konumuna gerilemesi sonrası bir kez daha yeni anayasa tartışmasını şapkadan çıkardığı ve Meclis'te grubu bulunan partilerin kapısını tek tek çalmaya başladığı bir döneme denk geliyor. Muhalefet ise yeni anayasa tartışmasını, Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olabilmesinin önünü ama girişimi olarak görüyor.

Erdoğan'ın Özel ile görüşmesinde yeni anayasayı gündeme getirmesi, Özel'in ise dün 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na girişin Anayasa Mahkemesi kararına rağmen engellenmesi de dahil olmak üzere hak ihlallerine ve ekonomik krizin getirdiği zorluklara odaklanması bekleniyor.

İşte, Özel - Erdoğan görüşmesinde öne çıkması beklenen konular...

CHP KURMAYLARI: 'ANAYASA BİZİM DEĞİL, ERDOĞAN'IN GÜNDEMİ'

Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda, "Türkiye'nin yenilikçi ve özgürlükçü bir anayasaya" kavuşması yönünde bir teklifi Özel’e iletebileceklerini açıklamıştı. Özel ise Erdoğan’dan, “öncelikle mevcut anayasaya uyulması" talebinde bulunacağını ifade etmişti.

CHP kurmayları, yeni anayasa konusunda kapıları şimdiden kapatma yaklaşımı içinde olmayacaklarını belirtti. Yine kurmaylar, “Yeni anayasa bizim değil Erdoğan’ın gündemi; ama elbette Özel dinleyecek ve buna göre tutumumuzu netleştiririz” dedi.

CHP'NİN ÇANTASINDA TOPLUMSAL SORUNLAR VAR

Görüşmeye giderken CHP’nin çantasında emeklilerin sorunlarından yargıdaki hak ihlallerine ve dış politikaya uzanan farklı alanlardan başlıklar var. Bunlar arasında emeklilerin ve asgari ücretlilerin yaşadığı ekonomik darboğaz, öğrencilerin sorunları, TİP Milletvekili Can Atalay’ın durumu, Gezi Parkı Davası'ndan cezaevinde bulunanlar, hasta tutuklular, kayyım uygulamaları, belediyelerin borçları, yurtdışından vize alma sorunu gibi başlıklar bulunuyor.

MÜZAKERE EDİLEMEYECEK KONU: ANAYASAL HAK

CHP’li kurmaylar, Erdoğan ile oturup emeklilerin sorunlarının konuşulabileceğini ancak müzakere edilmeyecek konular içinde 'anayasal hakların' yer aldığını vurguluyor.

Görüşmede yeni anayasa konusunun gündeme gelmesine kesin gözle bakılıyor. Ancak CHP’ye göre mevcut anayasaya uymayan bir iktidarın, yapacağı yeni anayasaya uyacağının güvencesi de bulunmuyor. Bu kapsamda Özel'in öncelikli olarak şu anda mevcut anayasada uygulanmayan temel hakları Erdoğan’a aktarması bekleniyor. Ancak diğer taraftan yeni anayasa için AKP'nin ve diğer partilerin önerileri de CHP yetkili kurumlarında ele alınarak değerlendirilecek.

1 MAYIS DA GÜNDEMDE

1 Mayıs için Taksim Meydanı'na yürüme çağrısı yaptıktan sonra Saraçhane'de açıklama yaparak alandan ayrılan CHP lideri Özel'in, Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasının da Anayasal ihlali olmasını gündeme getirmesi bekleniyor.

YEREL YÖNETİMLERİN BORÇ DOSYASI DA GÜNDEMDE

CHP liderinin yerel yönetimler ve belediyelerin gelirlerinin artırılması, tasarruf önlemleri kapsamında hayati kaynaklarının kısılmamasını istemesi de bekleniyor.

Ayrıca belediyelerin borçları da masada olacak. Bu konuda parti yönetimi de, AKP ve MHP’den devralınan belediyelerin borçlarına ilişkin bir dosya hazırlıyor. AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerin borç yükünün 100 milyar liranın üzerinde olduğu tahminini dile getiriyorlar.

NİÇİN BÜYÜKELÇİLER DE KATILACAK?

Görüşmenin bir diğer özelliği de, neler konuşulduğuna dair sonradan spekülasyon yapılmaması için liderlerin yanı sıra birer eski büyükelçinin de katılacak olması. Özgür Özel'in yanında, eski Washington Büyükelçisi Namık Tan bulunacak. Erdoğan'ın ise görüşmeye kiminle gireceği henüz bilinmiyor.

Özel, Tan’ın görüşmeden önce protokol kurallarını kontrol edeceğini ve görüşme sırasında da not tutarak konuşulanları kayda geçireceğini söyledi.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Erdoğan söz konusu görüşme için "Kapımız açık, Ele alacağımız konu başlıklarımız çok" demiş, Özel de çok yakın bir zamanda yüz yüze görüşme yapılacağını duyurmuştu. İkili son olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonda bir araya gelmişti. Bu ilk görüşme 15 dakika sürmüştü.

Resepsiyonda gazetecilere açıklamada bulunan Erdoğan, CHP lideri Özel’in kendisiyle görüşme talebi olduğunu ifade etmişti. Erdoğan, “CHP Genel Başkanı Özel ile önümüzdeki hafta bir araya geleceğiz” ifadesini kullanmıştı. Özel de, belediyelerin sorunlarından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyulmasına kadar üzerinde konuşulması gereken önemli meselelerin olduğunu belirtmişti.

'SONUÇ ALIRSAK BU DİYALOG KANALINI AÇIK TUTACAĞIZ'

Özgür Özel, şunları söylemişti:

“CHP yurt içinde ana muhalefet partisi sınırların dışına çıkınca Türkiye’nin partisi. Türkiye’nin dış politikada önemli sorunları var. Alman Başbakanı sosyal demokrat. Alman Cumhurbaşkanı sosyal demokrat kökenli. İspanya başbakanı sosyal demokrat. Sayın Erdoğan’ın dünyada temas ettiği pek çok lider sosyal demokrat, sosyalist. Bu konuda ben kiminin yardımcısıyım, kiminle aynı masadayım.

O yüzden Türkiye’nin meselelerinin çözülmesinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin önemli katkıları oluyor, olabilir. Çok uzun yıllardır terk edilmiş birtakım devlet geleneklerinin tekrar Türkiye’ye kazandırmak için son seçimin birinci partisi olarak üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getireceğiz. Hepsini Sayın Erdoğan’la görüşeceğiz. Önceliklendirerek oturacağız, görüşeceğiz. Sonuç alırsak bu diyalog kanalını açık tutacağız.” (HABER MERKEZİ)

    Öne Çıkanlar