Kobanê Davası'nda karar duruşması... Figen Yüksekdağ: Son sözü direnenler söyler

Kobanê Davası'nda karar duruşması... Figen Yüksekdağ: Son sözü direnenler söyler
Kobanê Davası'nda tutuklu yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Kobanê'nin ve HDP’nin yargılandığı, mahkum edildiği bir kararın geri dönüşü günlük olamaz" dedi. Yüksekdağ, "Son sözü direnenler söyler, dün de bugün de" diye konuştu.

Artı Gerçek - IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davasının karar duruşması yarın (16 Mayıs) görülecek.

Kobanê Davası'nın en başından beri hukuksuz yürütüldüğünü belirten eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Böylesine usul skandalının yaşandığı, bir davadan normal koşullarda karar verilmemesi gerekiyor. En azından görüntüyü kurtarmak için dosyayı ıslah etmeleri lazım. Ama tabi burası sarayın ve saray savcısı MHP’nin Türkiye'si" dedi.

'KARARIN VERİLMESİNİN ARTIK BİR ÖNEMİ YOK'

"Baştan sona demokratik siyaseti rehin tutmak, kaybettikleri yarışların öcünü almak için bu davayı kullandılar" diyen Yüksekdağ, davada kararın verilip verilmemesinin bir öneminin olmayacağını ifade ederek, "Halklarımıza saldırıp siyasi soykırıma tabi tuttukları sürece kaybetmeye devam edecekler. Kararlılar mı, kararsızlar mı bilmem ama bizim içimiz rahat, yüreğimiz ferah. En azından onlar her kaybettiğinde 8 yılı bulan esaretin anlam kazandığını düşünüyoruz" diye konuştu.

'POLİTİK MÜCADELE AĞI OLARAK GÖRDÜK'

Yüksekdağ, dava süreci ve savunmalara ilişkin ise şunları söyledi:

"Bizi bu kumpas davasıyla, onun baskı ve kötü muameleyi aşan ağırlığıyla, yoğunluğuyla cebelleştirmek için çok uğraştılar. Ama her duruşmayı politik mücadele ağını ve alanı olarak gördük. Aynı zamanda kadınların, halkımızın, partimizin görev çağrıları karşısında geri durmadık. Yine kendi görevimize, kendi kararlarımıza yoğunlaşacağız"

'CEZA KARARIN GERİ DÖNÜŞÜ GÜNLÜK OLMAZ'

"Kobanê Davası ve bütün HDP’li seçilmişlere yönelik siyasi davalar, en baştan beri sadece bizleri cezalandırmayla sınırlı değildi" diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Bütün topluma emek ve özgürlük güçlerine esaslı bir gözdağı sınır çekme anlamı taşıyordu. Kobanê, Gezi gibi davalarda sonucu iktidar yargısının vicdanına bırakmak, dayatılan bu çizgiye teslimiyet ve mahkumiyet yolunu açar. Meşru ve haklı toplumsal hareketlerin mahkum edilmesini temelden reddetmek üzerine kurulu bir politik tavrın sergilenmesi genel toplumsal yarar açısından hayatidir. İktidar açısından baktığımızda fazla söze gerek yok. Kobanê'nin ve HDP’nin, yani Kürt halkının onuru, iradesi ve Türkiye gerçeğiyle kurduğu bağın yargılandığı, mahkum edildiği bir kararın geri dönüşü günlük olamaz. Başta Kürtler ve halkların demokratik birliğine köprü olan devrimci, özgürlükçü emekçi, sol kitlenin bilincinde ve hafızasında derin etkilere yol açar."

'SON SÖZÜ DİRENENLER SÖYLER'

Yüksekdağ, karar duruşmasıyla ilgili, "Ben ve dava arkadaşlarımın çoğu son sözlerimizi yaklaşık 2 ay önce tamamladık. O gün söylediklerimi tekrarlayabilirim sadece. Son sözü direnenler söyler, dün de bugün de" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar