Bakanlığın 'numune' kararı tartışma yarattı: 'Gıda güvenliği açısından yanlış'

Bakanlığın 'numune' kararı tartışma yarattı: 'Gıda güvenliği açısından yanlış'
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, pide, lahmacun, börek ve mantı gibi ürünlerin hazır harçlarında kanatlı eti numunesi alınmamasını istedi. Karar, gıda güvenliği açısından tartışma yarattı.

Artı Gerçek - Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 81 İl Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda pide, lahmacun, börek ve mantı gibi gıdaların harçlarından numune alınmamasını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Arap tarafından imzalanan ve 81 İl Müdürlüğüne gönderilen üst yazıda; pide, lahmacun, börek, mantı ve benzeri ürünlerin harçlarına yapılan histolojik muayene ve kanatlı eti aranması programı kapsamında numunenin alınmaması kararı verildi.

'GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN YANLIŞ'

Bu karar tartışma yaratırken Gıda mühendisi akademisyen Bülent Şık, alınan kararın gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu söyledi. Sosyal medya hesabından kararı değerlendiren Şık, şu ifadeleri kullandı:

"Yazı, kıyma etten yapılan ürünlerde kullanılmasına izin verilmeyen sakatat, testis, uterus, bağırsak, deri, sinir, kemik, vb. dokuların kullanılmasının önünü açıyor. Histolojik muayenenin kaldırılması da mevzuata aykırı bu işleri yapanları denetlemeyeceğiz anlamına geliyor.

Histolojik analizler çiğ ve pişmiş, işlem görmüş ve görmemiş, fermente et ve et ürünlerinde Türk Gıda Kodeksi hükümlerince kas ve yağ dokusu dışında katılmasına müsaade edilmeyen doku ve organlar ile yabancı maddelerin teşhisi amacıyla yapılmaktadır.

Histolojik muayene için alınan numunelerde at, eşek ya da başka hayvanların etinin olup olmadığı da yapılacak analizlerle kontrol edilir. Dolayısıyla bu tip bir kontrolün de artık yapılmayacağını düşünmek akla uygundur. Alınan karar gıda güvenliği açısından yanlış bir karardır."

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI: NUMUNE ALINMASI YANLIŞ DEĞERLENDİRMELERE SEBEP OLABİLİR

Tarım ve Orman Bakanlığı, daha sonra yaptığı açıklamada tartışma yaratan karara ilişkin olarak, "Hiçbir analiz yapılmayacağı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmıyor" dedi.

Açıklamada, "Henüz son ürün haline getirilmemiş ve hazırlanmasına sebze, kırmızı et, kanatlı eti, balık vb. bileşenler kullanılabilir pide, börek, lahmacun gibi ürünlerin harçlarından numune alınması zaman zaman yanlış değerlendirmelere sebep olmaktadır" ifadesi kullanıldı.

ET KATEROGİSİNDE SAYILMIYOR

Açıklamada; pide, lahmacun, börek gibi ürünlerin et ürünleri değil yemek kategorisinde yer aldığı belirtilerek şöyle denildi:

"Bu ürünlere bitkisel ve hayvansal bileşenler katılabilmektedir. Bu nedenle henüz hazırlık aşamasında olnan bir gıda için değerlendirme yapmak yanlış uygulamalara neden olabilmektedir." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar