Ömer Faruk Gergerlioğlu

Ömer Faruk Gergerlioğlu

Niye HDP'ye oy vermelisiniz?

Muhafazakar kesimden HDP'ye oy vermek istediği halde bir takım önyargıları yüzünden tereddüt içinde kalan kişiler bana bu soruyu hep soruyor. O halde ayrıntılı bir cevap vermek gerekiyor.

Bu sorunun cevabı önemli. Zira muhafazakar kesimden HDP'ye oy vermek istediği halde bir takım önyargıları yüzünden tereddüt içinde kalan kişiler bana bu soruyu hep soruyor. O halde ayrıntılı bir cevap vermek gerekiyor.

HDP'ye oy vermekle dini bir tercih yapmıyorsunuz. HDP siyasi sorunlara çözüm bulmaya çalışan bir parti. HDP dini tercihi oldukça farklı bir önemli topluluktan destek bulan bir parti. İçinde dindarı da var, dine mesafelisi de, dinsizi de. Ama bu topluluğun ortak bir paydası var, kronikleşmiş insan hakları sorunlarına ortak çözüm bulmak. Dini anlayışınız yüzünden dışlanacağınızı düşünmeyin, orada bulunmanız veya oylarınızla destek vermeniz toplumun tüm fertleri için iyileştirici bir rol oynar. Çünkü farklı dini kimlikteki insanların ayrımcılığın her çeşidiyle ilgili çözümler bulmaya çalışması kadar güzel bir şey yok.

HDP sol bir parti. Sol anlayış kendi içinde zaman zaman yanlış tercihler yapmış olsa da hep toplumsal sorunların çözümünde ezilenden yana olmak gibi bir onura sahip. Orada yer almanız bu ön yargıları aşmak için hepimizin birbirine yardımcı olması açısından önemli. Türkiye'nin son yıllarında insan hakları sorunlarıyla yoğun bir şekilde uğraşırken çok pişmanlık ve özeleştiri dinledim. Bunlar çoğunlukla muhafazakar camianın insanlarına aitti. Başlarına işten atılma, tutuklanma ve daha nice zulüm gelmeden önce solcuların, Alevilerin, Kürtlerin, Ermenilerin sorunlarına duyarsız olduklarını anlattılar. Ancak uğradıkları mağduriyetler sonucu, en yakın bildikleri insanlardan gördükleri karşısında yaşadıkları şokun hayat felsefelerini değiştirmelerine yol açtığını anlatıyorlardı. Zulmü ve mazlum olmayı yaşayan muhafazakarlar yukarıda anılanlardan şahsen özür dilemek istediklerini bana iletiyorlardı. Demek ki önyargılı olmak çok yanlış, önemli olan başa felaketler gelmeden empati yapabilmek. Sonradan anlasa da yapılan özeleştirilerin inanılmaz derecede değerli olduğunu da vurgulamalıyım. Bu yüzden kimlik alerjisi yaşamadan HDP'ye  oy vermeyi denemeniz önemlidir.

HDP 'ye oy vermenizde demokrasi çabasına destek vereceksiniz. Kadın, erkek eşitliğini sağlamaya çalışarak HDP bunu oldukça zorlayarak yapıyor. Bu eşitliğin edebiyatını yapıp fiiliyatta uzaklaşmak kadar kötü olan bir şey var mı? Kadının binlerce yıldır aşağılandığını, ötelendiğini bilmiyor mu erkekler. Hemcinslerine uzatılan bu eli fark etmiyor mu dindar kadınlar? Bu cevap verilmesi gereken bir adım atmadır, bu cevabın kadınlar ve erkekler için çok değerli olduğu bilinmelidir.

Kürt meselesine gelelim. Muhafazakar Türkler bu konuları anlamakta zorlanıyor. Meselelerin çözümünün çok mekanik olduğunu sanıyor. En az 100 yıldır süren Kürt meselesindeki haksızlıkları çoğu hiç hissetmemiş bile. Adeta karnı ağrıyan hastaya "niye karnın ağrıyor ki, bak benimki ağrımıyor" diyen gibiler. Yaşanan dallı, budaklı çok derin ve acılarla dolu bir Kürt sorununun farkında bile değiller. Dün bunu saatlerce anlatsanız biraz anlıyorlar, bugün yine başa dönüyor ve unutuyorlar. Meselenin çözümünün kendi istedikleri gibi olmasını o kadar istiyorlar ki başka türlüsünü hiç düşünemiyorlar. Kürt sorunu ve PKK meselesinin iç içe geçmiş olduğunun farkında değiller. Meselenin çözümünde niye sağ muhafazakarlar olarak geç kaldıklarının özeleştirisini de vermiyorlar. Ağızlarında hep mekanik çözümler var. Oysa mesele eğerek, bükerek ve kırarak çözülecek cinsten değil. İlk önce meseleyi anlamak ve kavgaya dönüşen bir insani meselenin diğer insani kavgalardaki gibi çözümünün ne kadar çetrefilli olduğunu idrak etmeleri gerekiyor. Meselenin çözümü için adımlar atılmasının tedavi için çok önemli olduğunu anlamaları gerekiyor. Dağdaki şehirdeki insanların sorunlarının anlaşılmasının mekanik çizgilerle değil, sorunu anlamaya çalışan yürekli adımlarla olabileceğini bilmeleri gerekiyor. HDP'nin mecliste olmasının iki tarafın çatışmalarını bitirmede ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu anlamaları gerekiyor. Her kavganın çözümünün bir kolaylaştıranı olduğunu bilmezler mi? HDP'nin olmadığı bir meclisin nasıl çözümsüzlük içinde kalacağını ve toplumu da kıvrandıracağının farkında değiller mi? 100 yıl sürebilecek bu kan ve göz yaşının çözümü için gecikmeden adım atmanın faziletinden habersizler mi? Hala çözümün zor olmadığını ancak daha da gecikmememiz gerektiğini hepimizin iyi bilmesi gerekiyor.

HDP zor bir demokrasi sınavı veriyor. Belki bu süreçte hatalar da yaptı ama süreci devam ettirmek konusunda samimiyeti var. Onun bu samimiyetine oyla destek vermek bir sağ muhafazakara hiçbir şey kaybettirmez hatta çok şey kazandırır. Herkes birlikte önyargı gözlüklerini kırar. Diğerine empati yapmak için bir adım atar. Onu eksik tanıyan bir solcu, sağcıya yaklaşır ve daha iyi anlaşırlar. Bu adımların destekçisi olmak ne güzeldir. O halde gelin Türk, Kürt, Alevi Sünni, sağcı solcu önyargılarımızı kırarak birer adım atalım, özeleleştiriler yapalım. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Faruk Gergerlioğlu Arşivi