İşxan Miroyev

İşxan Miroyev

Türkiye Rusya’yı çetelerle tehdit ediyor

Suriye’de, Dağlık Karabağ’a gitmek isteyen ailelerin kaydı için kayıt merkezleri açılmış. Bu merkezler Afrin bölgesindeler.

Rusya sayesinde Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaş durmuş olsa da çatışmalı durum uzun süre devam edecek gibi. Şu anda "Yeni Osmanlıcılık" politikasını yürüten Erdoğan başkanlığındaki Türkiye açık bir şekilde Azerbaycan’ın saldırılarını destekliyor ve yardım ediyor. Türkiye Azerbaycan’da yaptıklarıyla Rusya’ya açık tehdit oluşturuyor. Peki neden?

Barış anlaşması imzalandıktan sonra Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev "özgürleştirilmiş" topraklardaki yıkılan alt yapıyı devletin paralarıyla yeniden inşa edeceklerini açıkladı ve tüm kültürel değerler ve anıtları koruyacağına ve Ermeni nüfusa da eşit hakları garanti ettiğini söyledi. Tabi ki bu topraklara Azerbaycanlıları yerleştirerek gelişmeler sağlayacaklarını da ifade etti.

Ama söylenenlerin çoğunun gerçekleştirilmeyeceği ortaya çıktı. Türkiye Azerbaycan başarısını "iki devlet-bir millet" sloganlıyla coşkuyla kutladı ve Osmanlı İmparatorluğunu diriltmeyi ve Türkiye’nin bu topraklarda etkisini büyütmeyi hayal eden Erdoğan harekete geçti. Ankara Azerbaycan topraklarında çok rahat hareket ediyor ve bu ülkenin tüm işlerine karışıyor. Aliyev sürekli olarak Türkiye’ye teşekkür ediyor ve sonsuz dostluk yeminleri ediyor.

Erdoğan Azerbaycan denetimine geçmiş topraklarda aktif olarak hareket etmeye başladı. İlham Aliyev’in sesi birdenbire kesildi. Bu arada Türkiye Dağlık Karabağ bölgesine kendine bağlı çeteleri ve onların ailelerini yerleştirmeye başladı. Yani sadece çeteleri değil ailelerini de buraya yerleştiriyorlar. Tabi ki bunlar Suriye Türkmenleri ve diğer yerlerden olan Türki milletlerdir. Türk propagandası ise zaten Karabağ toprakların onların ana vatanları olduğu iddiasını gündemleştiriyor.

Suriye’de, Dağlık Karabağ’a gitmek isteyen ailelerin kaydı için kayıt merkezleri açılmış. Bu merkezler Afrin bölgesindeler. Bunun Rusya için ne kadar tehlikeli olduğu bellidir. Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan’a geçmeyen Dağlık Karabağ için bu çok tehlikeli bir gelişmedir. Tabi ki tüm bu insanlar toprağı işleten barışçıl köylü ve çiftçi değiller. Bunlar fanatizmini seçen çok radikal kesimlerdir.

Türkiye hiç kimseyi dikkate almadan Azerbaycan topraklarında işgal politikasını yürütüyor. Suriye’den çeteler zaten Karabağ’da var ve onların daha da çoğalmasının önü alınmasa o zaman ileride sadece Ermeniler değil orada yaşayan Azerbaycanlılar ve Kürtler de zarar görecekler. Rusya sınırında böyle bir tehlikenin oluşması hiç iyi olmaz Moskova için.

Türkiye yönetiminin son dönemdeki dış politikasını izlerken insanın aklına nereye kadar sorusu geliyor. Nerede Türkiye gücünü aşar? Şu anda Türkiye Avro-Asya bölgesinde en istikrarsız ülkedir. Dış politikadaki saldırganlık ve başarı izleniminin altında iç zayıflıklar ve sorunlar gizleniyor. İlerleyen zamanlarda Türkiye’de çok farklı gelişmelerin olacağını beklemek daha doğru olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İşxan Miroyev Arşivi