Biden, 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 teşvik paketini açıkladı: Piyasalar aşı gündemini izliyor

Biden, 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 teşvik paketini açıkladı: Piyasalar aşı gündemini izliyor
Biden, 1,9 trilyon dolarlık canlandırma paketi teklifinin taslağını açıklarken, piyasada salgını zayıflatacak ya da ortadan kaldırabilecek ölçüde aşılamanın zamanlaması izleniyor.

ARTI GERÇEK - ABD Başkanı seçilen Joe Biden dün salgını kontrol altına almak adına aşının dağıtımının hızlandırılması ve ekonominin hızla toparlanması için cesur yatırımlara ihtiyaç olduğunu söyleyerek, 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki canlandırma paketi teklifinin taslağını açıkladı.

Biden, seçim kampanyası süresince salgını ABD Başkanı Donald Trump'tan daha ciddiye alacağını belirtiyordu. Canlandırma paketiyle Covid-19'la mücadele ve ekonomik iyileşme için büyük kaynaklar ayırarak Biden bu sözünü hayata geçirmeyi amaçlıyor. Yardım paketinde 415 milyar dolar Coronavirus ile mücadele ve aşıların dağıtımı için ayrılacak. Yaklaşık 1 trilyon dolar doğrudan hanehalkı yardımına ve kabaca 440 milyar dolar da özellikle salgından fazlasıyla olumsuz etkilenen küçük işletmelerle topluluklar için kullanılacak.

ABD Kongresi'nde anlaşmaya varılan en son canlandırma tasarısı kapsamında ödenen 600 dolar çeklere ek olarak teklif edilen paket kapsamında 1,400 dolar değerinde çekler ödenecek. Haftalık 300 dolar olan işsizlik yardımının da 400 dolara çıkarılması ve eylüle kadar uzatılması planlanıyor.

PİYASALAR SALGINI AZALTACAK AŞILAMANIN ZAMANLAMASINI İZLİYOR

Dolar/TL, hafta başında ABD faizlerinin yüzde 1,2'ye doğru yükselişe geçmesiyle gördüğü 7,5'li seviyelerden getirlerdeki yükselişin durmasıyla 7,4'ün altına inmiş durumda. Türkiye'de salgının başlangıcından bu yana 23 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Coronavirus'e karşı sağlık çalışanları ile başlayan aşılma Sağlık Bakanlığı'nın bu sabahki verilerine göre 332 bine yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta Türkiye'ye gelen aşıların ardından şimdi yaklaşık 25-30 milyon aşının daha geleceğini belirtirken Piyasada salgını zayıflatacak ya da ortadan kaldırabilecek ölçüde aşılamanın zamanlaması izleniyor.

Asya borsaları ABD'de başkan seçilen Joe Biden'ın Coronavirus ile mücadele kapasitesini artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için 1,9 trilyon dolarlık yardım paketini planını açıklamasından sonra rekor seviyelere yaklaştı.

Küresel piyasalar beklentilerin çok üstünde açıklanan yardım paketi bütçesinin etkisiyle yukarı yönlü seyretti. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell bankanın yakın zamanda faiz artırımına gitmeyeceğini söyledi ve aylık tahvil alım programını azaltabileceği iddialarını reddetti.

Kur geçen hafta Ağustos 2020'den beri en düşük olan 7,24 seviyesine kadar geriledikten sonra haftayı 7,35'in hemen üzerinde tamamladı. Dolar/TL'deki yükseliş bu haftanın ilk günlerinde belirginleşti.

Kur hafta başında 7,5245'e kadar yükseldikten sonra 7,40  seviyesinde. Kurda hem yükselişteki hem de düşüşteki ana belirleyici ABD faizlerinde beklenenden erken bir artış olabileceği görüşüydü. Dün Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları bu endişeleri azalttı.

POWELL: TAHVİL ALIM PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİĞİ GÖRÜŞMENİN ZAMANI DEĞİL

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell, ABD ekonomisinin enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşmaya hala uzak olması nedeniyle, Fed'in aylık tahvil alımlarını değiştirmeyi görüşmesi için çok erken olduğunu ifade etti.

Princeton Üniversitesi'nin düzenlediği ve sanal olarak gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Powell, aylık 120 milyar dolar olan tahvil alım programı ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Çıkmayı konuşmanın zamanı değil" dedi

Powell, "Ekonomi hedeflerimize ulaşmaktan uzak... ve hedeflerimiz tamamen yerine gelene kadar para politikası araçlarını kullanmaya sonuna kadar bağlıyız" diyen Powell, bazı politika yapıcıların Fed'in tahvil alımlarını azaltmayı değerlendirebileceği yönündeki önerilerine karşı bir tutum sergiledi. Bazı politika yapıcıların bu önerileri, ABD hazine tahvilleri getirilerindeki yükselişe az da olsa etki etmiş görünüyordu.

Ancak, Powell'ın açıklamalarının ardından ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri hafif geriledi.

TAHVİL FAİZLERİ İZLENİYOR

Reuters'ta yer alan habere göre, Deniz Yatırım bu sabah yayımladığı raporda, "Fed Başkanı Powell ve seçilmiş başkan Biden’in açıklamaları kısa vadeli volatiliteyi dengelemek adına önemliydi. 2021 yılına dair şekillendirdiğimiz ana fiyatlama temalarımızdan birisi global çapta tahvil faizlerindeki yükseliş senaryosuydu. Zamanlama olarak bu sürecin erken başlamış olması ve yılın ilk işlem günlerinde etkisini şiddetlendirmesi kısmen panik ortamı yaratmış olsa da ilerleyen zamanlarda belirli bir dengeye oturacağını ve yatırımcı kesiminde de daha anlaşılır şekilde yolunda ilerlemeye devam edeceğini değerlendirmeye devam ediyoruz" görüşüne yer verildi.

Rapor şöyle devam etti:

"Kısa vadede ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 1-1,10 aralığında işlemlerin yoğunlaştığını görecek olursak –beklentimiz bu yönde- öngörülebilirliğin arttığı ve bunun yanında panik ortamının sakinlediği farklı bir faza geçmemiz daha kolay olacak."

SON İKİ AYDA PORTFÖY GİRİŞİ 5 MİLYAR DOLAR

Yut dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve hisse senedi portföyündeki artış 6 Kasım haftasında yaşanan ekonomi yönetimindeki değişimden beri 5 milyar dolara ulaştı.

TCMB tarafından açıklanan piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış verilere göre, 8 Ocak haftasında 777 milyon dolar portföy girişi yaşandı. Bunun 491 milyon doları DİBS, 286 milyon doları hisse senedinde gerçekleşti.

Verilere göre 6 Kasım haftasından 8 Ocak’a kadar yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü 1,86 milyar dolar, DİBS portföyü ise 3,1 milyar dolar arttı. Aynı iyimser beklentiler ise lokallerde görünmüyor.

YERLEŞİKLERDE TL’YE DÖNÜŞ BAŞLAMADI

TCMB verilerine göre bir ay vadeye kadar TL mevduat getirileri yüzde 16,07’ye, üç ay vadeye kadar mevduat getirileri yüzde 18,08’e yükselmiş durumda. Ancak, yurt içi yerleşiklerin altın ve döviz hesapları 8 Ocak haftasında yeni tarihi rekor olan 235,86 milyar dolara yükselmiş durumda.

TCMB’nin son iki yılda 130 milyar dolarlık rezerv kaybında önemli bir etkisi bulunan dolarizasyonda henüz çözülme olmaması piyasalarda önemli bir endişe olarak takip edilmeye devam ediyor.

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bugün 318/324 seviyesinde.

Piyasadaki genel beklenti, Hazine’nin yılın ilk haftalarında CDS’lerde 300 baz puanın altına düşüş ile birlikte uluslararası piyasalarda bir eurobond ihracına çıkması yönünde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar