Validebağ'da direniş kazandı: Mahkeme, AKP'li belediyenin 'talan' ihalesini iptal etti

Validebağ'da direniş kazandı: Mahkeme, AKP'li belediyenin 'talan' ihalesini iptal etti
AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin 'talan projesi' olarak adlandırılan ihalesi İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi'nin kararıyla iptal edildi.

İstanbul’da AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin hedefindeki Validebağ Korusu’nda mahkeme, katliam niteliğindeki ‘Rehabilitasyon Projesi’ni iptal etti.

Avukat Onur Cingil, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nda AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin rehabilitasyon projesi ihalesinin, İstanbul 11’inci İdare Mahkemesi'nin kararıyla iptal edildiğini duyurdu.

Cingil, sosyal medya hesabında şu paylaşımı yaptı:

"Çok şükür Validebağ’nu koruduk!

Validebağ Korusu’nun talanı anlamına gelen Üsküdar Belediyesi’nin yapmış olduğu ihaleyi iptal ettirdik! Bilmiyorum kaç sıfır oldu Üsküdar Belediyesi? Üsküdar, İstanbul ve ülkemize armağan olsun! Validebağ korudur; koru kalacak!"


Karar, İstanbul'un nefes alma noktalarından Üsküdar'daki 354 dönümlük alana yayılan 1.derece doğa sit alanı olan Koru'nun yapılaşmaya açılmasına karşı Validebağ Gönüllüleri tarafından başlatılan nöbet eyleminin 157. gününde geldi.

 

KENTİN AKCİĞERLERİ VE DOĞAL HALİNİ KORUYABİLMİŞ SON KORU: VALİDEBAĞ

Validebağ Korusu, yaklaşık 354 dönüm büyüklüğü ile Anadolu yakasının en geniş yeşil alanı olmasının yanı sıra aynı zamanda 1. derece Doğal ve Tarihi SİT alanıdır. Koru'nun mülkiyeti Hazine’ye ait olmakla birlikte bir kısmı Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmiştir.

2020 Mart ayında da Validebağ Korusu’nun yaklaşık ¾’lük bölümü, bakım ve düzenleme yapılması amacıyla iki yıllığına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.

Koru, 71 tanesi anıt ağaç ve korumaya değer yaşlı ağaç olmak üzere yaklaşık 101 adet ağaç, ağaççık ve çalı türü, 200 küsur kadar da otsu, yumrulu ve soğanlı bitki türü olmak üzere 7000 kadar bitki varlığını ile zengin bir ekosisteme sahip.

Korudaki bu biyoçeşitlilik doğal gürültü engelleyicisi olmanın yanı sıra karbon ve toz tutarak da solunan havayı temizleyerek kentin akciğeri görevini de görmekte. Ayrıca doğal kent kliması özelliği ile de kent ekolojisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Korunun bitki örtüsündeki çeşitlilik koruda yaşayan hayvan türlerinde de gözükmektedir. İstanbul göçmen kuşların göç yolları üzerindedir. Başta leylekler olmak üzere birçok göçmen kuş koruyu konaklama dinlenme alanı olarak kullanmaktadır. Validebağ Korusu’nda 2016 yılı itibariyle gözlemlenen kuş türü sayısı yerli, yerlileşmiş göçmen ve göçmen kuşlar olmak üzere 123 dür. Türkiye’de 2021 yılı itibarıyla gözlemlenmiş kuş türü sayısı 485 olduğu dikkate alınırsa bunun 1/4’ünün koruda gözlemlenebildiği belirtiliyor.

Koruda ayrıca 2020 itibarıyla 30 kelebek türü de bulunuyor. Koru aynı zamanda kedi ve köpek gibi sokak hayvanlarının yanında, yabani hayvan (kaplumbağa, sincap, kirpi, yılan, kertenkele gibi) ve yabani bitkilerin oluşturduğu bir yaban hayatına da ev sahipliği yapmakta.

Kent ekolojisinin önemli bir parçası olan Validebağ Korusu, İstanbul koruları içerisinde büyük oranda doğal halini koruyabilmiş son korudur. Özenle bakımı yapılarak korunması gereken koru, AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından yıllardır rant ve talana açma saldırılarıyla karşı karşıya.

Koruya yönelik saldırılar önce Çılgın Proje (Hyde Park), sonra kent ormanı, ardından da millet bahçesi projeleri adı altında gündeme geldi. Son olarak "Koru Düzenlemesi ve Rehabilitasyon" adı altında yeniden millet bahçesi projesi uygulanmak istenmektedir.

‘Validabağ’da Katliama Hazırlık’ olarak basında yer alan ve 22 Nisan 2021 tarihinde açıklanan davanın bilirkişi raporunda bilim insanları tarafından da korudaki tehlikeler tespit edilmiştir. Raporda; "Validebağ Korusu Millet Bahçesi Peyzaj Projesi dahilinde, koruda yer alan flora ve faunanın birbirinden ayrılmaz önemli habitat parçası oldukları ve ekosistem açısından bir zincir teşkil ettikleri, hazırlanan proje kapsamındaki fiili müdahalelerin söz konusu zincirin tahrip olmasına etki edeceği ve Koru özelliğinin yitirilmesine ve çöküşüne giden bir sürecin başlangıcı olabileceği endişesi oluşmuş olup ekosistemin devamlılığı bakımından dava konusu projenin uygulanmamasının yerinde olacağı kanaatine varılmıştır."

Üsküdar Belediyesi dava konusu olan Millet Bahçesi projesinin adını "Validebağ Korusu Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi" olarak değiştirerek yapmayı düşündüğü uygulamaları kamuoyuna şu şekilde duyurmuştu: "500 Araçlık Otopark, Festival Alanı, Açık Hava Sineması, Çim Anfi, Yoga-Plates Alanı, İzci Eğitim Alanı, Köpek Gezdirme Alanları, Yürüyüş Yolları, Koşu ve Bisiklet Parkuru, Piknik Alanları, Meyve Bahçeleri."

Validebağ Korusu’nun ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğinin devamı için önemli bir tehdit oluşturan söz konusu projeler, bölgeyi doğal sit alanı olmaktan çıkaracak yapay bir parka dönüştürerek, koru olma özelliğini de yok etme tehlikesi taşımaktadır.

Havza halkı, Validebağ Korusu’nun bu ve benzeri projelerle bozulmasına karşı yaklaşık 200 bin imza toplamıştı. Bölge halkı, koruya yönelik saldırılara karşı yıllardır amansız şekilde mücadele ediyor.

Öne Çıkanlar